Βάνα Πατρινού «Περί απογευματινών χειρουργείων η φιέστα»

Κατηγορία: Επικαιρότητα

 

 «Περί απογευματινών χειρουργείων η φιέστα»

Με τυμπανοκρουσίες και την παρουσία του ιδίου του Υπουργού ξεκίνησε η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Τι μας είπαν;

Τι δεν μας είπαν:

Τι μας κρύβουν:

Και αν η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι η κορυφή του παγόβουνου, μια σειρά από μέτρα έρχονται να αποκαθηλώσουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Και μέσα σε όλα αυτά, αναμένεται και η κατάθεση του περίφημου Υγειονομικού Χάρτη, η οποία προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών ακόμα και κλείσιμο Νοσοκομείων. Μειώνοντας περισσότερο τις κλίνες, τα ιατρεία και τα χειρουργικά τραπέζια, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση των ασθενών στο κουφάρι του ΕΣΥ που θα αφήσουν. Κυριολεκτικά ο λαός «δεν θα έχει μαντήλι να κλάψει».

Πολλά «κροκοδείλια δάκρυα» έχουν χυθεί για την δήθεν «κακή πολιτική» της ΝΔ στην υγεία. Υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Θα ξεχάσουμε το εισιτήριο των 5ευρώ στα τακτικά ιατρεία; Την defacto επιβολή των γενόσημων; Τα απογευματινά ιατρεία; Ή μήπως τα απογευματινά χειρουργεία ήταν έμπνευση της σημερινής κυβέρνησης; Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έριξαν νερό στο μύλο της απαξίωσης του ΕΣΥ, αφού δεν φρόντισαν να το θωρακίσουν ως όφειλαν, με το απαραίτητο προσωπικό και τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Και τώρα, η ΝΔ με την πολιτική της, έρχεται να ρίξει την ταφόπλακα στο κουφάρι του ΕΣΥ που όλοι τους συναίνεσαν να δημιουργηθεί.

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι οι ανάγκες του ελληνικού λαού.

Η ανάγκη για άμεση, εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια.

Η ανάγκη για θεραπεία και νοσηλεία δωρεάν, υψηλού επιπέδου με βάση τα διεθνή επιστημονικά standards.

Η ανάγκη για την ύπαρξη προνοιακών δομών, κρατικών κέντρων αποκατάστασης. Ως πότε θα ανεχόμαστε να βλέπουμε να νοσηλεύονται σε παιδιατρικές κλινικές παιδιά καθ’όλα υγιή, που απλώς δεν έχουν πού να πάνε; Ως πότε θα συνδράμουμε σε εράνους για την υποστήριξη ασθενών που χρήζουν νοσηλεία και αντιμετώπιση σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα, αφού το ελληνικό κράτος δεν τα καλύπτει ως όφειλε;

Η ανάγκη των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε λειτουργούς υγείας που δουλεύουν με κανόνες ασφαλείας και όχι σε εξαντλημένους, ταλαιπωρημένους ιατρούς που τρέχουν να καλύψουν ανάγκες πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων τους. Σήμερα ένας ιατρός καλείται να κάνει την δουλειά τριών ιατρών τουλάχιστον. Όμως η ιατρική μπλούζα δεν σε κάνει αυτόματα “superman” ή “supergirl”.

Είναι χρέος όλων και όχι μόνο των λειτουργών της υγείας, να εναντιωθούν σε αυτή την πολιτική. Την πολιτική «του όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται». Την πολιτική του «κόστους – όφελους» και της εμπορευματοποίησης. Την πολιτική που στο ερώτημα «οι ζωές μας ή το κέρδος» επιλέγει το κέρδος των λίγων. Την πολιτική που μας στερεί το δικαίωμα στην ζωή, την ασθένεια και τον αξιοπρεπή θάνατο.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιαπραγμάτευτο!!!

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να την ποδοπατήσει, να την κανιβαλίσει, να την απαξιώσει!!!

Μαζικά και δυναμικά να αντισταθούμε σε ότι προσπαθούν να μας στερήσουν, να μας κλέψουν!!!

Τα κέρδη τους δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες μας!!!

Καμία εμπορευματοποίηση, καμία ιδιωτικοποίηση, κανένα κλείσιμο ή συγχώνευση!!!

Το χρωστάμε σε εμάς, στους ηλικιωμένους, στις ευπαθείς ομάδες και τους ΑΜΕΑ, στο μέλλον μας, τα παιδιά μας!!!

 

Βάνα Πατρινού

Χειρουργός, Διευθύντρια ΕΣΥ

Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτ/νίας (ΕΙΝΝΑΑ)