Γιάννης Λίβανος: «Αργά ή γρήγορα, ο Ερμής θα είναι στην Basket League»

Ο Ερμής Αγιάς θριάμβευσε στον Υμηττό και ο Γιάννης Λίβανος μίλησε στο Basketa.gr για την επικράτηση κόντρα στον Αμύντα, τη ζωή χωρίς Κούκσικς… αλλά με Ζιβάνοβιτς, τις φιλοδοξίες του συλλόγου και την εκπλήρωσή τους με τον ίδιο στον πάγκο, καθώς και τη δική του προσωπική διαδρομή.

Είναι ένας από τους Έλληνες προπονητές, που σε τόσο μικρή ηλικία έχουν δείξει εξαιρετικές ικανότητες, αρπάζοντας… από τα μαλλιά κάθε ευκαιρία που βρήκαν. Είτε στην Κύπρο είτε στην Ιορδανία, ή ακόμη στην ίδια την χώρα μας, η άνοδός του είναι εντυπωσιακή, όπως και του Ερμή Αγιάς τα τελευταία χρόνια στις εθνικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα να είναι πλέον τρίτος σε μια εξαιρετικά απαιτητική Α2 Ανδρών. Δύο πλευρές, λοιπόν, σε πλήρη ακμή η καθεμία, ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικό σερί τεσσάρων νικών σε ισάριθμους αγώνες με τον ίδιο στον πάγκο, από τότε που αποχώρησε για τον Διαγόρα Δρυοπιδέων ο Γιώργος Σκαραφίγκας, με τελευταία επιτυχία το επιβλητικό 83-67 στο Κλειστό της Πυρκάλ, με αντίπαλο τον Αμύντα.

Ο Γιάννης Λίβανος μίλησε στη Basketa.gr για το σπουδαίο «διπλό» στον Υμηττό, που ήρθε με θριαμβευτικό τρόπο για τον Ερμή, αναφέροντας την καθημερινότητα, η οποία έχει γνωρίσει αρκετές ανατροπές αγωνιστικά φέτος, με τελευταία την αποχώρηση του Ρίχαρντς Κούκσικς και την αντικατάστασή του Στέφαν Ζιβάνοβιτς, καθώς και τη δική του συμβολή, τον καιρό που βρίσκεται στο σύλλογο. Παράλληλα, σχολιάζει τη δική του «πλούσια» διαδρομή στα μόλις 36 του χρόνια (κλείνει τα 37 τον Ιούλιο), τις επιρροές και την ευκαιρία στην ομάδα της Λάρισας, πιστεύοντας πως θα έρθει η ώρα, που θα βρίσκεται στα «σαλόνια» της Basket League.

Κόουτς, πώς καταφέρατε, παρά το όχι και τόσο καλό ξεκίνημα, να παρουσιάσετε αυτή την κυρίαρχη εικόνα όσο περνούσε ο αγώνας;

Ξέραμε από την αρχά, ότι ο Αμύντας θα μας πιέσει στο ξεκίνημα και θα επιδιώξει να «χτίσει» μια διαφορά. Ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό, και είπαμε πριν την έναρξη να μείνουμε πιστοί στο πλάνο μέχρι το τέλος, να έχουμε υπομονή και ο χρόνος θα κυλάει υπέρ μας, κάτι που έγινε κιόλας.

Τι θεωρείς, ότι άλλαξε την εικόνα του Ερμή σε αυτό το ματς;

Νομίζω πως δεν αλλάξαμε κάτι δραματικά. Απλά δυναμώσαμε στην άμυνα, κυριαρχήσαμε στα ριμπάουντ και τρέξαμε καλύτερα στο transition. Ο Αμύντας ελάττωσε την πίεση με την πάροδο του χρόνου, όπως αναμέναμε, και δημιουργήσαμε πιο εύκολα. Είχαμε, επίσης, έξι παίχτες με διψήφιο αριθμό πόντων, κάτι που μας έδωσε πλουραλισμό και δε μας έκανε προβλέψιμους.

Πόσο εύκολο είναι να αγωνίζεστε το τελευταίο διάστημα, μετρώντας και την απώλεια του Κούκσικς;

Η ομάδα διαθέτει παίκτες με πολύ ποιότητα. Η απώλεια, λοιπόν, του πρώτου σκόρερ καλύφθηκε άμεσα εκ των έσω, με αλλαγή και απλοποίηση του τρόπου παιχνιδιού καταρχήν. Κάποια παιδιά που είχαν παραγκωνιστεί βρήκαν το ρόλο τους, κάποια άλλα συνεχίσαν σε υψηλούς ρυθμούς και όλη η ομάδα λειτουργεί σαν ένα συμπαγές σύνολο.

Τι είναι αυτό που περιμένετε αγωνιστικά από τον Ζιβάνοβιτς;

Περιμένω ομαδικότητα, αξιόπιστο σκοράρισμα από την περιφέρεια και δυνατές άμυνες. Έχει πολύ καλα στοιχεία και στοιχεία που δεν είχαμε. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, επιλέθτηκε. Είναι επίσης πολύ καλός χαρακτήρας, κάτι που μέτρησε στην επιλογή του. Όπως είπα και στον ίδιο, δε θα προσαρμοστεί η ομάδα στο παιχνίδι του, αλλά αυτός στο παιχνίδι της ομάδας. Θα τα πάει πολύ καλά.

Η νίκη αυτή σας κρατάει σε ένα γκρουπ ομάδων, μαζί με Ιωνικό και Ηρακλή, που έχουν τον πρώτο λόγο. Θεωρείς, ότι άξια η διοίκηση εξέφραζε μεγάλα όνειρα από το καλοκαίρι;

Η ομάδα έχει την ικανότητα να κοιτάξει στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο. Το απέδειξε και θα συνεχίσει να το κάνει. «Χτίζουμε» και χαρακτήρα νικητή μέσα από τις νίκες και τις καλές εμφανίσεις.

Ποια είναι η δική σου άποψη για αυτό το φιλόδοξο σχέδιο του Ερμή;

Ο Ερμής αργά ή γρήγορα θα βρίσκεται στην Α1 γιατί διοικείται από άξιους και έντιμους ανθρώπους. Τα καλύτερα πιστεύω είναι μπροστά μας. Ονειρευόμαστε, αλλά δεν ονειροβατούμε.

Θεωρείς προσωπική σου ευκαιρία να διακριθεί αυτή η ομάδα υπό τις δικές σου οδηγίες και να καθιερωθείς σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα, μετά από αρκετές επιτυχίες στην Κύπρο;

Κάθε δουλειά που αναλαμβάνω είναι και μία ξεχωριστή πρόκληση. Ποτέ δεν ανέλαβα ομάδα που ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ασία. Πάντα έπεφτα στα δύσκολα. Σαφέστατα η διάκριση της ομάδας καταξιώνει σε μεγάλο βαθμό τον προπονητή της. Θα δουλέψω λοιπόν να τα καταφέρω όπως έκανα πάντα τα τελευταία 17 χρόνια. Και είμαι πολύ τύχερος γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχω δίπλα μου εξαιρετικούς συνεργάτες που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Τον άμεσο συνεργάτη μου Απόστολο Τριανταφύλλου και τον γυμναστή Κώστα Δούϊκα. Αισθάνομαι πιο ασφαλής και δυνατός με αυτούς στο πλευρό μου.

Ποιος προπονητής θεωρείς πως είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην προπονητική σου φιλοσοφία και γιατί;

Ζούμε σε μία εποχή που είναι πολύ εύκολο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την προπονητική,να βρει ασκησιολόγια κάθε είδους και να σχεδιάσει τις προπονήσεις του. Το δύσκολο κομμάτι είναι η διαχείριση όλων των προσωπικοτήτων με τους οποίους συναναστρέφεσαι καθημερινά, και φυσικά το κοουτσάρισμα στη διάρκεια του αγώνα. Εγώ προσωπικά είχα την τύχη να θητεύσω δίπλα σε εξαιρετικούς προπονητές που με βοήθησαν να χτίσω έναν τρόπο σκέψης. Ο πρώτος που συνεργάστηκα, και κορυφαίος Σερραίος προπονητής κατά την άποψή μου, ο Στέργιος Ποργιόπουλος, με επηρρέασε σημαντικά. Το ίδιο και ο εξαιρετικός και ιδιαίτερα μαχητικός με ισχυρή προσωπικότητα Χρήστος Κωνσταντινίδης. Αυτός όμως που καθόρισε την πορεία μου και άφησε τη σημαντικότερη επιρροή επάνω μου, είναι ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Η προσωπικότητά του και ο τρόπος σκέψης του για το μπάσκετ και την ίδια τη ζωή, με έκαναν εκτός από καλύτερο προπονητή και καλύτερο άνθρωπο.

Τι είναι αυτό, που ήθελες να περάσεις στους παίκτες, όταν ανέλαβες, σε μια σεζόν που έχει περάσει με αρκετές αλλαγές είτε στον πάγκο είτε στο ρόστερ, με αποτέλεσμα να μετράτε πλέον ένα «4 στα 4» με εσένα ως πρώτο προπονητή;

Από την πρώτη μέρα ήμουν ειλικρινής απέναντι στα παιδιά σε κάθε περιπτωση. Τους ζήτησα, λοιπόν, πρώτα και κυριότερα να είναι ευτυχισμένοι με αυτό που κάνουν, να χαίρονται και να απολαμβάνουν κάθε στιγμή της προπόνησης και του αγώνα και οι μεταξύ μας σχέσεις να χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό. Έχω την τύχη να προπονώ πολύ μπασκετικά και έξυπνα παιδιά. Αντιλήφθηκαν άμεσα τις όποιες αγωνιστικές αλλαγές, χαίρονται αυτό που κάνουμε και το σημαντικότερο με έχουν αποδεχτεί και με εμπιστεύονται και αυτοί όπως κι εγώ. Μου βγάζουν πολύ θετικά συναισθήματα κι ελπίζω να συμβαίνει το ίδιο και με αυτούς.

Πόσο σε έχει βοηθήσει η εμπειρία σε Κύπρο, Ιορδανία, αλλά και Ελλάδα στον τρόπο, με τον οποίο σκέφτεσαι τώρα ως τεχνικός;

Η εμπειρία της Κύπρου, όπως και αυτή της Ιορδανίας, όπως και όλες οι ελληνικές μου εμπειρίες με εχουν κάνει να μην είμαι δογματικός σε τίποτα. Το άθλημα εξελίσσεται διαρκώς, άρα πρέπει να εξελισσόμαστε κι εμείς. Σίγουρα στο εξωτερικό συναντάς άλλες συνθήκες, αλλά όπου και να είμαι, προσπαθώ να είμαι χαρούμενος και να βελτιώνομαι σαν προπονητής και σαν άνθρωπος.

Πώς σχολιάζεις τον τρόπο, με τον οποίο είχε αντιμετωπιστεί η επιλογή σου από τη διοίκηση, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Σκαραφίγκα, πριν ξεκινήσουν τα θετικά αποτελέσματα;

Ο καθένας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή. Υπάρχουν όμως και κάποια όρια που κάποιοι τα ξεπέρασαν. Το μόνο που με ενδιαφέρει όμως, είναι να είναι ικανοποιημένοι οι άνθρωποι που με επέλεξαν να μου εμπιστευτούν τα όνειρα τους και τις φιλοδοξίες τους, και να είναι χαρούμενοι οι παίχτες με τους οποίους συνεργάζομαι.  Δεν βρέθηκα ουρανοκατέβατος σε αυτόν τον χώρο. Έχω τη δικιά μου ιστορία και πρώτα ο Θεός, σκοπέυω να δουλέψω για να την κάνω ακόμα πιο σημαντική. Γι αυτό δε σκοπεύω να ασχοληθώ με μικροπρεπείς και ασήμαντους για εμένα και την ομάδα μου ανθρώπους.

Ποιο είναι το σχόλιο σου για το ματς με τον Χαρίλαο Τρικούπη; Πώς αντιμετωπίζεις μια ομάδα, που είναι μία από τις πιο φορμαρισμένες του πρωταθλήματος και με την ψυχολογία στα ύψη;

Από τα πλέον δύσκολα παιχνίδια του πρωταθλήματος. «Καυτή» έδρα, καλοί παίκτες και ένας ικανότατος προπονητής που συνεπικουρούνται από μία τίμια και φερέγγυα διοίκηση. Σίγουρα μετά την ήττα από το Πευκοχώρι θέλουν τη νίκη για να μπουν ξανά στο κόλπο των play off. Έχουν την πίεση και το πρέπει. Εμείς από την άλλη μετά τις τελευταίες νίκες, είμαστε πιο άνετοι αλλά δεν εφησυχάζουμε. Μία ακόμα νίκη είναι ευπρόσδεκτη. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και θα βελτιωθούμε κι άλλο.

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Επικαιρότητα | Εκδηλώσεις

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr