ΕΟΚ: «Επαναστάτησαν» ομάδες λόγω οικονομικού

Η πρόθεση της ΕΟΚ ήταν να επαναρχίσουν τα Εθνικά Πρωταθλήματα, αλλά ήδη πολλές ομάδες ζητούν το «λουκέτο» να είναι μόνιμο, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό κόστος. Τα σενάρια με την άνοδο δυο ομάδων στην Basket League και την πιθανή αναδιάρθρωση.

Το δημοσίευμα για την πρόθεση της ΕΟΚ να μην μπει οριστικό «λουκέτο» και να ξεκινήσουν και πάλι (όποτε το επιτρέψουν βέβαια, οι συνθήκες) τα Εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε πολύ έντονα. Άλλες φορές αρνητικά, άλλες θετικά.

Η ΕΟΚ θέλει να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, αρκεί να εξασφαλίζεται η υγεία των συμμετεχόντων.

Αρκετές ομάδες, ειδικά εκείνες, που βρίσκονταν προ των πυλών της ανόδου, ασκούσαν πίεση προκειμένου να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Δεν ήθελαν να πάει χαμένη η επένδυσή τους και οι κόποι τους και κυρίως ήθελαν να έχουν «καπαρώσει» βάσει κανονισμών τον προβιβασμό τους.

Η πρόθεση της Ομοσπονδίας για επανέναρξη, όμως, φαίνεται ότι συναντά πολλά αντιδράσεις. Πολλές ομάδες αντιδρούσαν αλλά και συνεχίζουν να αντιδρούν σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Και το θέμα, πέρα φυσικά από την υγεία που αποτελεί πρώτο και κύριο (και για την ΕΟΚ) ζήτημα, έχει να κάνει με το οικονομικό.

Οι «επαναστάτες» εκτιμούν ότι αν τελειώσει η σεζόν με κλειστές τις πόρτες και με δεδομένο ότι τα ταμεία όλων θα έχουν τεράστια κενά, λόγω των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, τότε το πιθανότερο είναι να μην… αρχίσει η επόμενη σεζόν. Και αυτό θα γίνει διότι οι ομάδες δεν θα αντέξουν οικονομικά και φυσικά αυτό θα προκαλέσει πλήρης διάλυση.

Ολοι έχουν τα δίκια τους

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η στάση των ομάδων που αντιδρούν στην επανεκκίνηση είναι λανθασμένη. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να πει ότι και η ΕΟΚ έχει λάθος.

Βεβαίως θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο βάθος του μυαλού όλων βρίσκεται αυτό το «μακάρι να τελειώσει η σεζόν». Εφόσον όμως, δεν είναι εφικτό για λόγους υγείας, για λόγους οικονομικούς αλλά και για πρακτικούς - ρεαλιστικούς, τότε είναι πιθανό το σενάριο της επανέναρξης να μην προχωρήσει.

Διπλή άνοδος στην Basket League, κανένας υποβιβασμός και αναδιάρθρωση

Πιθανότατα λοιπόν να οδηγηθούμε σε αλλαγή σκηνικού. Μια αλλαγή σκηνικού που θα έχει να κάνει περισσότερο με το θέμα της βιωσιμότητα των ομάδων. Και σ’ αυτή την περίπτωση το πλάνο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έναρξη όλων των απαραίτητων διαδικασιών όταν διακοπεί οριστικά κι επίσημα το πρωτάθλημα. Απ’ εκεί και πέρα, θα ανέβουν οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας (που βρίσκονταν στην πρώτη δυάδα της κατάταξης την στιγμή της διακοπής) από την Α2 στην Basket League.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο περιλαμβάνει επίσης αναδιάρθρωση σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και το να μην υποβιβαστεί κανείς.

Το τι θα γίνει στην Basket League είναι καθαρά θέμα δικό τους αν και η θέση της Ομοσπονδίας ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: «Κάντε ό,τι θέλετε αρκεί να ανέβουν δύο ομάδες για να μη γίνουν μπάχαλο τα εθνικά πρωταθλήματα». Που οφείλουμε να πούμε ότι δεν είναι και λάθος.

Αυτή τη στιγμή όλα είναι ανοιχτά στην Basket League ακόμα και το ενδεχόμενο έναρξης με 16 ομάδες (συν τις δύο που θα προβιβαστούν από την Α2) και… όσες μείνουν, εφόσον υπάρξουν ΚΑΕ που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν.

Το σενάριο για δυο ομίλους στην Α2

Παραμένει άγνωστο αν η πιθανή αναδιάρθρωση (με δύο να ανεβαίνουν στην Basket League με κανέναν να μην υποβιβάζεται και με τέσσερις να προβιβάζονται από την Β’ Εθνική) θα επιφέρει σενάριο ομίλων νότου και βορρά στην Α2. Κάτι που σίγουρα δεν είναι καλό για το αγωνιστικό επίπεδο αλλά 100% ευνοεί οικονομικά τις ομάδες και τους ανθρώπους που θα κληθούν να βάλουν χρήματα για το χόμπι τους μετά από μια καταστροφική περίοδο.

Αυτά θα φανούν στην πορεία. Επί της ουσίας, όμως, οι πολλές αντιδράσεις των ομάδων στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης πιθανότατα να οδηγήσουν σε αλλαγή σκηνικού στα εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν, επίσημα, μέσα στις επόμενες ημέρες. Ότι υπάρχουν ομάδες, πάντως, που βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού» για μετά τις 10/5 για πιθανή επανέναρξη, είναι γεγονός. Όπως υπάρχουν και ομάδες στην Α2 Κατηγορία που έχουν κρατήσει στην Ελλάδα τον ξένο παίκτη τους, για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή: basketblog.gr

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Επικαιρότητα | Εκδηλώσεις

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr