Λαύριο, ΠΑΟΚ και Προμηθέας στα ημιτελικά του Κυπέλλου

Λαύριο – ΑΕΚ 90-85

Το Λαύριο επικράτησε 90-85 της ΑΕΚ στην παράταση και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ανδρών, όπου θα περιμένει το νικητή του Παναθηναϊκός-Περιστέρι. 

Μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο πεντάλεπτο (11-10), η ΑΕΚ εκμεταλλευόμενη τον επιθετικό οίστρο του Μέικον άρχισε να οικοδομεί μια διαφορά που έφτασε στο τέλος της εναρκτήριας περιόδου στο +8 (16-24). Η αντίδραση του Λαυρίου ήρθε στη δεύτερη περίοδο, με τον Μουράτο να δίνει επιθετικές λύσεις και τους γηπεδούχους αξιοποιώντας τα λάθη των αντιπάλων να προσπερνούν, 35-32. Ο πρώτος λόγος ανήκε στις άμυνες των δύο ομάδων και το παιχνίδι ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα δυναμικό. 

Το Λαύριο πήρε μια μικρή διαφορά, 46-42, στα μισά της τρίτης περιόδου, αλλά η ΑΕΚ αντέδρασε σωστά και με τρίποντο του Γιάνκοβιτς στην εκπνοή του δεκαλέπτου έφερε την ομάδα του στο +5, 52-58. Η διαφορά των φιλοξενούμενων έφτασε και τους επτά, 53-60, στο πρώτο δίλεπτο της τελευταίας περιόδου, ωστόσο το Λαύριο αντεπιτέθηκε και με επί μέρους 13-2 πέρασε μπροστά με 66-62. Με τρίποντο του Ζήση στα 33’’ η «Ένωση» μείωσε στον πόντο (74-73) και μετά το άστοχο σουτ του Κάρτερ ο Μέικον κέρδισε φάουλ για βολές στα 11,4’’ για το τέλος.   Ευστόχησε μόνο στην πρώτη και ισοφάρισε δίνοντας την τελευταία επίθεση στους γηπεδούχους, που όμως δεν την αξιοποίησαν. 

Στην παράταση με δύο σερί τρίποντα του Ματσιούλις έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ (78-81), αλλά το Λαύριο με το γκολ-φάουλ του Μουράτου προσπέρασε (86-85) και στα 11’ έφτασε στο 88-85 με τις βολές του Ντιαλό και το λάθος στην επαναφορά των φιλοξενούμενων οδήγησε στο 

Διαιτητές: Πουρσανίδης Γ.-Σώμος-Ανδρικόπουλος (Βιδάλης)

Δεκάλεπτα: 16-25, 35-37, 52-58, 74-74, 90-85 (πρτ.). 

Χρήστος Σερέλης (προπονητής Λαυρίου): «Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Είδατε πως ήρθε η ΑΕΚ σήμερα, ήταν αποφασισμένη. Τα ψυχικά μας αποθέματα ήταν τα τεράστια, μας βοήθησαν παιδιά που δεν μας είχαν βοηθήσει άλλες φορές. Δεν με ενδιέφερε καν το αποτέλεσμα στην παράταση, ήμουν πολύ γεμάτος με αυτό που έβλεπα στο παρκέ. Κάθε παιχνίδι είναι μία τεράστια πρόκληση για εμάς. Είναι καταπληκτικό αυτό συμβαίνει. Δεν υπάρχει άγχος στην ομάδα, κάνει υπερβάσεις συνέχεια, έχουμε τρυπήσει το ταβάνι μας. Παρ’ όλο που η ομάδα βρίσκεται στον ουρανό, πετάει καλά. Δεν μιλάμε για το Κύπελλο, δεν είμαστε ίδια ομάδα με τον Προμηθέα. Θα δουλέψουμε, τα παιδιά είναι προσγειωμένα και μάλλον αυτοί που πηγαίνουν για το Κύπελλο θα πρέπει να μας φοβούνται».

Νίκος Περσίδης (παίκτης Λαυρίου): «Είχαμε προετοιμαστεί καλά. Ξέραμε πως η ΑΕΚ θα έρθει να διεκδικήσει τη νίκη, γιατί θέλει το Κύπελλο. Το ματς ήταν πολύ σκληρό, με πολλά φάουλ. Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να μας κερδίσει στην κανονική διάρκεια με δύο βολές, αλλά έβαλε τη μία ο Μέικον. Το ματς στην παράταση κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Εμείς προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλύτερο στις προπονήσεις και θα δούμε τι έχουμε πετύχει στο τέλος της χρονιάς. Θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Πιστεύουμε πως μπορούμε να πάρουμε έναν τίτλο, πρωτάθλημα ή Κύπελλο». 

Ηρακλής – ΠΑΟΚ 61-63

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε στο Ιβανώφειο του Ηρακλή με 63-61 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών. Οι νικητές θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό της διοργάνωσης τον Προμηθέα Πάτρας την Παρασκευή (12/2) στις 20.00 σε έναν αγώνα που θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3.

Οι γηπεδούχοι έκαναν ένα μεγάλο βήμα μπροστά νωρίς στο παιχνίδι όταν έφτασαν να προηγηθούν με double score (28-14, 13’30’’). Είχαν βρει ρυθμό, η άμυνά τους ήταν αποτελεσματική και είχαν τον πρώτο λόγο. Η άμυνα ήταν αυτό που αρχικά βελτίωσαν οι φιλοξενούμενοι για να μπορέσουν σταδιακά να «ροκανίσουν» τη διαφορά και να πλησιάσουν με τη συμπλήρωση του ημιχρόνου στους τέσσερις πόντους (30-26).

Ο Ηρακλής μπήκε δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο (37-28, 24’). Ο ΠΑΟΚ ήταν εκεί για να μειώσει (37-32, 25’) με τον Ζερμέιν Λαβ να έχει βάλει στο σημείο αυτό σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας του (15π.). Τέσσερις συνεχόμενοι πόντοι του Γιώργου Τσαλμπούρη έδωσαν στη διαφορά τη μικρότερη δυνατή τιμή της (41-40 (29’40’’) με τη λήξη ο Καμπερίδης έδωσε στους φιλοξενούμενους το προβάδισμα (42-43).

Ο ΠΑΟΚ έκανε τη δική του αντεπίθεση διαρκείας στην τέταρτη περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει στο +12 (42-54, 34’). Ο Ηρακλής απάντησε με ένα 6-0 (50-54, 35’20’’) με τον Τσαϊρέλη να χρεώνεται με 5ο φάουλ αμέσως μετά. Ο Χάνλαν έδωσε λύσεις (57-59, 37’30’’), αλλά 1’37’’ πριν τη λήξη χρεώθηκε με πέμπτο φάουλ. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στο 61-63, ο Σαγκς αστόχησε στο σουτ που επιχείρησε και οι φιλοξενούμενοι πήραν την πρόκριση στους ημιτελικούς.

Διαιτητές: Σχινάς, Συμεωνίδης, Μαγκλογιάννης

Δεκάλεπτα: 20-14, 30-26, 42-43, 61-63

Οι δηλώσεις των προπονητών

Άρης Λυκογιάννης (ΠΑΟΚ): «Ήταν μια πολύ σημαντική νίκη και πρόκριση, εκτός έδρας κόντρα σε μία με μεγαλύτερο βάθος και ποιότητα από εμάς. Καθοριστικός παράγοντας ήταν ο τρόπος που μπήκαμε στο δεύτερο ημίχρονο, παρά το γεγονός ότι δεν ήμασταν στη θέση του οδηγού στο πρώτο ημίχρονο. Οι παίκτες πίστεψαν ότι μπορούμε να πάρουμε το παιχνίδι μετά από μερικά μεγάλα σουτ που δεν βάζαμε στο πρώτο ημίχρονο. Αυτό μας έδωσε ψυχολογία και στην άμυνα και έτσι μπορέσαμε και πήραμε το μομέντουμ του αγώνα. Στο τέλος είχαμε κάποια προβλήματα και έτσι δώσαμε στον Χάνλαν την ευκαιρία για κάποιους πόντους και έτσι πήρε το παιχνίδι στις τελευταίες επιθέσεις.

Το πρώτο πράγμα που είπαμε αφορούμε το επιθετικό κομμάτι. Θέλαμε να χτυπήσουμε πάνω στο πικ εν ρολ πάνω στον Καββαδά και αυτό το πετύχαμε εν μέρει. Από εκεί και μετά κάποιες σωστές και επιτυχημένες εμπνεύσεις του Γκρίφιν σε δύο φλότερ και του Λοβ μας έφεραν σε πλεονεκτική θέση. Από εκεί και μετά όταν μπλοκάραμε πήραμε ένα μεγάλο σουτ από τον Τσαλμπούρη και αυτό έφερε την διαφορά εκεί που μπορούσαμε να έχουμε τον έλεγχο».

Για τη στατιστική εικόνα: «Κερδίζει με το αμυντικό κομμάτι και με τον έλεγχο του ριμπάουντ. Ο Ηρακλής έβαλε 61 πόντους, αλλά και πάλι στο τέλος αυτοί ήταν με βολές. Αμυντικά ήμασταν πολύ καλοί και είχαμε τις σωστές απαντήσεις. Μερικές φορές ακόμα και τα λίγα εύστοχα τρίποντα όταν έρχονται στη σωστή στιγμή είναι καλό».

Για τον ημιτελικό κόντρα στον Προμηθέα: «Είναι δύσκολο για την ομάδα, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες και αυτό πρέπει να κάνουμε. Παίζουμε με μία ομάδα με περισσότερη ποιότητα και από την Ηρακλή και από εμάς. Παίζουμε με μία ομάδα που έχει ως στόχο την κατάκτηση του τροπαίου και αυτό σημαίνει πολλά. Για παράδειγμα χθες ήταν σε κακή μέρα και μπήκε μέσα ο Χριστοδούλου που έχει λίγα λεπτά συμμετοχής και ουσιαστικά πήρε το παιχνίδι. Έχουν μεγάλο βάθος, αλλά πρέπει να παίξουμε μπάσκετ και να κυνηγήσουμε τη νίκη».

Για τη διαφορά των βολών στο πρώτο μέρος: «Για το θέμα των βολών η απάντηση είναι "ουδέν σχόλιο". Κανονικά πρέπει να πηγαίνουμε περισσότερο στις βολές, αλλά αυτό δεν είναι πάντα και το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να πάρουμε κι εμείς μία βολή. Ίσως την Παρασκευή κάνουμε μία προσευχή και πάρουμε περισσότερες».

Αστέριος Καλύβας (Ηρακλής): «Ήταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Όλο αυτό το διάστημα παίζουμε εκτός έδρας, είμαστε συνέχεια υπό πίεση. Δεν έχω κανέναν παράπονο από τα παιδιά, τα έδωσαν όλα. Ήταν ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Εμείς έχουμε μια δυσλειτουργία στην επίθεση αυτό δεν έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε. Στο δεύτερο ημίχρονο προσπαθήσαμε να μικρύνουμε το ροτέισον. Κολλήσαμε από το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου. Προσπαθήσαμε με ένα χαμηλό σχήμα να βρούμε ρυθμό στην επίθεση. Κοιτώντας όμως συνολικά την ομάδα δεν πετυχαίνουμε πολλούς πόντους και εκεί μας χτυπάνε οι αντίπαλοι. Μπήκαν κάποια σουτ από τον αντίπαλο και ήταν θέμα ψυχολογίας. Είναι αυτό που λέω, ότι ήμασταν ψυχολογικά πιεσμένοι επειδή παίζουμε συνέχεια εκτός».

Όσο για τη συνέχεια και τους λόγους της εμφάνισης; «Ήταν ένας αποκλεισμός δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Βρεθήκαμε πίσω με 12 πόντους και τα παιδιά μπόρεσαν να επιστρέψουν, μόνο αυτό μπορούμε να κρατήσουμε. Αλλά η ευθύνη είναι δικιά μου”.

Κολοσσός Ρόδου – Προμηθέας Πάτρας 68-73

Ο Προμηθέας Πάτρας επικράτησε του Κολοσσού στη Ρόδου με 73-68 και πήρε την πρόκριση στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών. Ο Προμηθέας θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

Απόλυτη ισορροπία υπήρχε ανάμεσα στις δύο ομάδες στο πρώτο ημίχρονο με την πρώτη περίοδο να ολοκληρώνεται 21-21 και τη δεύτερη 37-37. Οι Αχαιοί έκαναν πρώτοι ένα βήμα μπροστά φτάνοντας στο 37-44 (22’30’’) με τρίποντο από τον Χάρη Γιαννόπουλο. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν με ένα 14-0 για το 51-44 (27’) με μία βολή του Καντέρ.

Το σερί του Κολοσσού σταμάτησε ο Μιχάλης Λούντζης διαμορφώνοντας το 51-46 (27’36’’), ο Τζεράιαν Γκραντ ισοφάρισε (57-57, 32’20’’) και τρία τρίποντα από Χριστοδούλου και Αθηναίου οδήγησαν στο 59-66 (35’40’’).

Ο Κερέμ Καντέρ ήταν ο πρωταγωνιστής για τον Κολοσσό. Είχε φτάσει ήδη σε double double νωρίτερα στο παιχνίδι και συνέχιζε (62-66, 36’15’’). O Προμηθέας έφτασε στο 63-70 (37’50’’), ο Κολοσσός μείωσε (68-71) στα 35’’ με τους Αχαιούς να φτάνουν στη νίκη πρόκριση με το τελικό 68-73.

Διαιτητές: Αναστόπουλος, Παπαπέτρου, Ψαριανός

Δεκάλεπτα: 21-21, 37-37, 56-50, 68-73

Οι δηλώσεις των προπονητών

Μάκης Γιατράς: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ειδικά στο σημείο που βρεθήκαμε από το -7. Καταφέραμε να το φτάσουμε όμως στο +7. Δεν συνηθίζω να μιλάω μεμονωμένα για παίκτες, αλλά σήμερα ο Ανδρέας Χριστοδούλου ήταν το κλειδί. Έπαιξε δέκα λεπτά, έπαιξε άμυνα και επίθεση και γύρισε το παιχνίδι. Νικήσαμε και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό, αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος από την εμφάνιση. Ο Κολοσσός με τη ζώνη μας χάλασε το ρυθμό και αυτό με τη σειρά του μας χάλασε το μυαλό. Παίξαμε με την τρίμπλα και όχι την πάσα. Βγάλαμε όμως κάποια μεγάλα σουτ, κάποιες καλές άμυνες και πήραμε τη νίκη. Ο Κολοσσός είναι μια πολύ καλή ομάδα που στο γήπεδό της έχει κάνει μεγάλες νίκες. Σήμερα μπήκε ο Αρσενόπουλος και έβαλε δύο τρίποντα, ήταν κάτι που δεν είχαμε υπολογίσει. Στόχος μας είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Μια νίκη εκτός έδρας, σε ένα δύσκολο παιχνίδι είναι σημαντική. Συγχαρητήρια στα παιδιά, γιατί σε ένα παιχνίδι κακό για εμάς, καταφέραμε να νικήσουμε. Φτάσαμε εδώ με συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια, είναι γεγονός, αλλά είναι κλήρωση. Δεν μπορείς να κάνει κάτι γι’ αυτό. Έτσι κι αλλιώς όποια ομάδα φτάσει στον τελικό θα το αξίζει. Δεν μπορώ να πω ότι προτιμάω τον Ηρακλή ή τον ΠΑΟΚ για τον ημιτελικό. Και οι δύο είναι δύσκολες ομάδες»

Ηλίας Καντζούρης: «Νομίζω ότι οι παίκτες έκαναν όλα αυτά που είχαμε πει ενεργειακά και πενυματικά πριν την έναρξη του αγώνα. Ξέραμε πως για να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι έπρεπε να κάνουμε την υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα. Ενεργειακά είχαμε κάποια θέματα στο τέλος. Όχι κάποιος παίκτης συγκεκριμένα. Εγώ όπως είδα την ομάδα που ξέρω τους παίκτες θεωρώ ότι ενεργειακά είχαμε ένα θέμα στο τέλος και φάνηκε σε ένα χαμένο ριμπάουντ, μια λάθος επιλογή που έδωσαν το πλεονέκτημα στον Προμηθέα. Δεν μπορώ να μην πω για μια ακόμη φορά μπράβο στους παίκτες, γιατί τηρουμένων των αναλογιών τα έδωσαν όλα και έκαναν αυτό που είπαμε από την πρώτη μέρα: Πως είτε κερδιζουμε, είτε χάνουμε το κάνουμε ως ομάδα. Αν βάζω θετικό πρόσημο στην πορεία της ομάδας ως εδώ; Επειδή οι άνθρωποι έχουν κοντή μνήμη θα το δούμε στο τέλος της χρονιάς. Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε και να μην επαναπαυόμαστε σε ότι καλό ή να μην μας επηρεάζει το κακό».

Πηγή: basket.gr

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr