30 Χρόνια από τον Άθλο (Βίντεο)

Ο ΑΘΛΟΣ

Το θέμα το έχουμε εξαντλήσει πολλές φορές. Ή μήπως είναι ανεξάντλητο. Πρόκειται περί ενός πραγματικού άθλου, ή μήπως η λέξη αυτή τελικά φαντάζει λίγη. Λένε πώς η αξία του ηττημένου είναι αυτή που δίνει την αρμόζουσα δόξα στον νικητή. Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποδεικνύει περίτρανα το πραγματικό μέγεθος της επιτυχίας αυτής της χρυσής ομάδας. Ιδίως αν αναλογιστούμε ποιό ήταν το εκτόπισμα της μπασκετικής Ελλάδος πριν από αυτό το γεγονός.

Μία επιτυχία κυριολεκτικά ανεπανάληπτη, απέναντι σε δύο τεράστιες μπασκετικά και όχι μόνο χώρες, που δεν υπάρχουν πια. Δύο αυτοκρατορίες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μπάσκετ, που τις αντιμετωπίζαμε πάντα με φόβο και δέος.

Όλα αυτά άλλαξαν όμως από εκείνο το βράδυ της 14ης Ιουνίου 1987, χάρη στο ταλέντο, την προσωπικότητα, την πίστη και την θέληση κάποιων παιδιών, που με ηγέτη τον απίστευτο Νίκο Γκάλη, άλλαξαν μια για πάντα τις ισορροπίες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, βάζοντας την μικρή Ελλάδα στην ελίτ του αθλήματος. Εκείνο το βράδυ μπήκε ο θεμέλιος λίθος του σύγχρονου Ελληνικού μπάσκετ των συνεχών διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα, που έχει σήμερα 30 χρόνια μετά στις κορυφές της τροπαιοθήκης του, δύο κατακτήσεις ευρωμπάσκετ από την Εθνική ομάδα και εννέα κύπελλα πρωταθλητριών ομάδων. Κάτι εξωπραγματικό για τα Ελληνικά δεδομένα, που πριν από εκείνο το μαγικό βράδυ, φάνταζαν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 

Επιμέλεια: Μιλτιάδης Ζαβέρδας

 

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr