ΓΣ Χαρίλαος Τρικούπης: Ανασκόπηση αγωνιστικής περιόδου 2019-2020

Η ανασκόπηση της φετινής χρονιάς του Χαρίλαου Τρικούπη σε πρωτάθλημα και κύπελλο μέχρι την διακοπή λόγω της πανδημίας.

Επιμέλεια:Μιλτιάδης Ζαβέρδας

Με προίκα την πολύ επιτυχημένη περσινή πορεία στην Α2, που κατέληξε με την απρόσμενη συμμετοχή στα play – off και με την εμπειρία της συμμετοχής στην κατηγορία, ξεκίνησε ο σχεδιασμός της νέας αγωνιστικής χρονιάς για την ομάδα του Μεσολογγίου.

Στα μέσα του Ιουλίου έγινε η Γενική Συνέλευση του συλλόγου και εξελέγει η νέα διοίκηση με κάποιες μικρές αλλαγές, αλλά και πάλι με πρόεδρο την Βασιλική Μπελέκου.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχαν επίσης οι Κλάδης Επαμεινώνδας (αντιπρόεδρος), Τέγας Γεώργιος (γραμματέας), Παγούρας Γεώργιος (ταμίας) και Τσαμαδιάς Κωνσταντίνος, Μαστροκώστας Δημήτριος, Μπάκας Χρήστος (μέλη) και Γιώργος Βεζυρης (αναπληρωματικό μέλος).

Πρώτο μέλημα της διοίκησης ήταν η διατήρηση στη θέση του προπονητή του πολύ επιτυχημένου και έμπειρου Ντίνου Καλαμπάκου, ως εγγύηση της εύρυθμης λειτουργίας της ομάδας. Βοηθός προπονητή και πάλι ο Ηλίας Μούτσιος, με συνεργάτη τον Νίκο Κλάδη.

Ακολούθησε ο μεταγραφικός σχεδιασμός της ομάδας, που ξεκίνησε με την παραμονή δύο εκ των βασικότατων αξόνων της περσινής ομάδας, του Στάθη Παπαδιονυσίου και του Τάσου Αντωνάκη, καθώς και του νεαρού Παναγιώτη Γκάτζιου.

Κατόπιν ήρθαν στην ομάδα ο έμπειρος σέντερ Αλέξανδρος Ράπτης και οι πιο νέοι Κώστας Οικονομόπουλος, Διονύσης Σκουλίδας, Σωκράτης Ναούμης και Δημήτρης Μαργέλης.

Οι μεταγραφές όμως που έκαναν μεγάλη αίσθηση ήταν αυτές των Φώτη Βασιλόπουλου και Γιάννη Σαχπατζίδη, με την διοίκηση να κάνει την υπέρβαση και να φέρνει στο Μεσολόγγι δύο από τους περσινούς πρωταθλητές της Α2 με την ομάδα του Ιωνικού και έτσι να βάζει ψηλά τον πήχυ των φετινών προσδοκιών. Την δωδεκάδα συμπλήρωσαν οι νεαροί Χρήστος Τσαπατώρης και Σταμάτης Καζανάς, αθλητές από τα σπλάχνα του συλλόγου.

Λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου ξεκίνησε η προετοιμασία της ομάδας, με τον Ντίνο Καλαμπάκο να είναι προσγειωμένος και να δηλώνει ότι αν η ομάδα καταφέρει και φθάσει ξανά στα play – off, η χρονιά θα είναι πολύ πετυχημένη.

Στους φιλικούς αγώνες του Σεπτεμβρίου, αλλά και στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας που ακολούθησαν, τα αποτελέσματα και οι εμφανίσεις του Χ. Τρικούπη έδειξαν ότι φέτος η ομάδα έχει προσθέσει αρκετά ποιοτικά στοιχεία στο παιγνίδι της και κυρίως ταχύτητα. Κανείς όμως δεν μπορούσε εκείνη τη χρονική στιγμή να φανταστεί πόσο μακριά μπορούσε να φτάσει στο φετινό πρωτάθλημα της Α2.

Στον θεσμό του Κυπέλλου ο Χ. Τρικούπης απέκλεισε πολύ εύκολα εκτός έδρας δύο ομάδες της Β΄ Εθνικής (85-49 τον Δούκα και 91-64 τα Φάρσαλα), αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε στο Μεσολόγγι από τον ιστορικό σύλλογο του Πανιωνίου (Α1), σε ένα πολύ δυνατό ματς, στο οποίο οι γηπεδούχοι κυνήγησαν την πρόκριση μέχρι τα τελευταία λεπτά, παρ΄ ότι αγωνίστηκαν χωρίς τον τραυματία Σαχπατζίδη. Έδειξαν πάντως ότι είναι πανέτοιμοι για την πρεμιέρα, σε ένα πρωτάθλημα που δεν είχε τα περσινά μεγάλα φαβορί (όπως ήταν ο Ιωνικός και ο Ηρακλής) και όλα ήταν ανοικτά, καθώς αρκετές ήταν οι πολύ καλές ομάδες, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν είσοδο στα play – off, ή να κάνουν ακόμα και πρωταθλητισμό.

Πράγματι το ξεκίνημα του Τρικούπη στο πρωτάθλημα ήταν εντυπωσιακό. Η μία νίκη διαδέχονταν την άλλη. Η πρεμιέρα πολλές φορές κρύβει εκπλήξεις. Όχι όμως για τον Τρικούπη, που πέρασε με 91-87 μέσα από την πολύ δύσκολη έδρα της Ελευθερούπολης. Ακολούθησε το μεγάλο παιγνίδι στο Μεσολόγγι με την ομάδα αίνιγμα του Ολυμπιακού (Β΄) και νέος θρίαμβος για τον Τρικούπη με σκορ 83-72, μέσα σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Οι δύο επόμενες αγωνιστικές (3η και 4η) αναβλήθηκαν.

Επόμενη παράσταση για την φορμαρισμένη ομάδα του Μεσολογγίου στο νεόκτιστο Κλειστό της Καρδίτσας και νέα εκτός έδρας επικράτηση, ξανά με σκορ 83-72, μπροστά σε δύο χιλιάδες θεατές. Σειρά είχε ο αγώνας με το Ανατόλια στο Μεσολόγγι και η τέταρτη συνεχόμενη νίκη για τον Τρικούπη με σκορ 72-65, έφερε πλέον στις σκέψεις των περισσοτέρων, πως η ομάδα έχει πλέον πολύ υψηλές βλέψεις στο πρωτάθλημα.

Παράλληλα, η συνεχιζόμενη αποχή του Σαχπατζίδη από τους αγώνες, λόγω του τραυματισμού του, ανάγκασε διοίκηση και τεχνική ηγεσία να προσθέσουν στο έμψυχο υλικό της ομάδας (με συμβόλαιο μικρής χρονικής διάρκειας), τον Σέρβο σέντερ Μίλαν Μάρκοβιτς.

Στις αρχές Νοεμβρίου διεξήχθη στην Αθήνα ένα κομβικό παιγνίδι με αντίπαλο τον Διαγόρα Δρυοπιδέων, την πιο ισχυρή βάσει ρόστερ ομάδα της κατηγορίας, που το αποτέλεσμά του καθόρισε και τους πραγματικούς στόχους του Χ. Τρικούπη στο πρωτάθλημα. Μία εντυπωσιακή νίκη με σκορ 87-80, έφερε την ομάδα μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας και σχεδόν όλοι άρχισαν να πιστεύουν ότι φέτος η ομάδα του Μεσολογγίου έχει τις προδιαγραφές να κάνει πρωταθλητισμό και να διεκδικήσει την άνοδό της στην Α1.

Η συνέχεια ήταν ανάλογη, με συνεχείς νίκες στο Μεσολόγγι (με ΑΟ Αγρινίου 103-80, με ΑΟ Παγκρατίου 88-74, με ΑΕ Ψυχικού 79-74, με ΑΟ Τρίτωνα 80-73, με Οίακα Ναυπλίου 81-77, με Απόλλωνα Πατρών 88-84 στην παράταση) και νέες επιτυχίες εκτός έδρας (με Δάφνη Δαφνίου 82-76, με Κόροιβο Αμαλιάδας 84-68, με Φίλιππο Βέροιας 81-66, με ΑΟ Αμύντα 70-60), που έφεραν την ομάδα στη λήξη του πρώτου γύρου αήττητη στην πρώτη θέση με διαφορά τριών βαθμών από τον κυριότερο αντίπαλό της στην κούρσα του τίτλου (Χ. Τρικούπης 30, Διαγόρας Δρυοπιδέων 27, Απόλλων Πατρών 25, ΑΣ Καρδίτσας 24, ΑΕ Ψυχικού 24 κλπ.). Παράλληλα, με το εκπληκτικό 15-0 στον πρώτο γύρο, δημιούργησε ένα απίστευτο ρεκόρ νικών (το 2ο καλύτερο στην ιστορία της Α2), που εντυπωσίασε φίλους και αντιπάλους και πλέον χαρακτηρίστηκε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης και την απ΄ ευθείας άνοδο στην Α1.

Πάντως, τον Ιανουάριο η ομάδα παρουσίασε μία κάμψη στη απόδοσή της, χωρίς όμως να την πληρώσει αρκετά, αφού κατάφερε να γυρίσει εκτός έδρας ματς από διαφορές 10-15 πόντων που έχανε και να πάρει στην έδρα της κρίσιμα ματς στο τέλος, όπως με τον Απόλλωνα Πατρών στην παράταση (75-75, 88-84) και με την Ελευθερούπολη στον πόντο (83-82) στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου, νίκη που ανέβασε το σερί της ομάδας στο απίστευτο 16-0.

Τελικά στον επόμενο αγώνα ήρθε η πρώτη ήττα για τον Χ. Τρικούπη στην έδρα του Ολυμπιακού με 72-71, με ένα τρίποντο στη λήξη της συνάντησης. Κάτι που δεν ενόχλησε σχεδόν καθόλου όμως τους πρωτοπόρους, αφού την ίδια στιγμή ο Διαγόρας Δρυοπιδέων έπεφτε θύμα μεγάλης έκπληξης, χάνοντας μέσα στην έδρα του από τον Τρίτωνα, με την διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων να παραμένει στους τρεις βαθμούς (Χ. Τρικούπης 33, Διαγόρας 30).

Την 18η αγωνιστική η κατάσταση ξεκαθάρισε, καθώς ο Χ. Τρικούπης υποδέχτηκε στο Μεσολόγγι τον κυριότερο αντίπαλό του στη διεκδίκηση της 1ης θέσης, Διαγόρα Δρυοπιδέων και μετά από επιβλητική εμφάνιση και πολύ άνετη νίκη με σκορ 95-72, ξέφυγε με τέσσερις βαθμούς, έχοντας και υπέρ του την ισοβαθμία. Έτσι όλοι σχεδόν έχρισαν πλέον τον Χ. Τρικούπη ως βέβαιο πρωταθλητή, με την πόρτα για τα σαλόνια της Α1 να ανοίγει διάπλατα για την ιστορική ομάδα του Μεσολογγίου. Στη συνέχεια ο Χ. Τρικούπης πέρασε δύσκολα από την έδρα του ΑΟ Αγρινίου (85-80), κέρδισε πολύ εύκολα την Καρδίτσα στο Μεσολόγγι (99-80) και την 21η αγωνιστική έκανε τελικά την 2η ήττα του στη Θεσσαλονίκη από το Ανατόλια (73-83), μετά από μέτρια εμφάνιση.

Στο σημείο αυτό το πρωτάθλημα διεκόπη αναγκαστικά λόγω της πανδημίας, ενώ απέμεναν ακόμη 9 αγωνιστικές.

Η βαθμολογία στις πρώτες θέσεις μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν:

Χ. Τρικούπης 40, Διαγόρας Δρυοπιδέων 37, ΑΕ Ψυχικού 34, Απόλλων Πάτρας 33 κλπ. Έτσι, ενώ όλοι στο Μεσολόγγι πανηγύριζαν πρόωρα την άνοδο της ομάδας στην Α1 και έκαναν σχέδια και όνειρα για την επόμενη περίοδο, πρέπει τώρα να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε τις εξελίξεις της πανδημίας στην χώρα μας, για να δούμε αν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και να ολοκληρωθεί κανονικά, πράγμα που αυτή την στιγμή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Η εκπληκτική φετινή πορεία του Χ. Τρικούπη δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Όλα στον σύλλογο δούλεψαν ρολόι. Η σοβαρή διοίκηση με την οργανωτικότητά της και την ταχύτητα με την οποία έλυνε το όποιο πρόβλημα, οι σωστές μεταγραφικές κινήσεις σε συνδυασμό με την πολύ καλή αγωνιστική προετοιμασία των παικτών, καθώς και η παρουσία στον πάγκο της ομάδας του πολύπειρου Καλαμπάκου, ίσως του καλύτερου προπονητή στην κατηγορία, ήταν οι βάσεις στις οποίες στηρίχτηκε το τεράστιο φετινό επίτευγμα.

Και φυσικά, δεν είναι δυνατόν να παραλείψουμε την πολύ μεγάλη συμβολή του φίλαθλου κόσμου του Μεσολογγίου, που για μία ακόμη χρονιά έκανε την έδρα της ομάδας απόρθητη και συγχρόνως αρκετοί ήταν αυτοί που την ακολούθησαν σε όλα τα εκτός έδρας παιγνίδια της.

Υγ. θα ακολουθήσει και 2ο μέρος με την αναλυτική παρουσίαση των παικτών της ομάδας την φετινή περίοδο και τα στατιστικά παικτών και ομάδας.

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr