Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου 13/9

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, στην Πινακοθήκη Μεσολογγίου στην Κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Συμβούλιο Κοινότητας. Υπήρξε απαρτία αφού και τα 11 μέλη του Συμβουλίου παραβρέθηκαν. Η νεοεκλεγής Πρόεδρος, Όλγα Δασκαλή, ξεκίνησε εξηγώντας τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και το πεδίο δράσης του Συμβουλίου και, όπως είθισται, όρισε τον αναπληρωτή της, τον σύμβουλο Νικόλαο Σταμάτη του Κωνσταντίνου. 

Πρώτες συναντήσεις με αρχές, φορείς, συλλόγους:

Στην συνέχεια η Πρόεδρος ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις πρώτες συναντήσεις της με αρχές, φορείς και συλλόγους της πόλης του Μεσολογγίου (ΔΕΥΑΜ, Εργοτάξιο Καθαριότητας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμεναρχείο, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ιερή Μητρόπολη, 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο, ΕΨΥΠΕΑ). Στις συναντήσεις αυτές έγινε ανάλυση των αναγκών, ακούστηκαν προτάσεις και υπήρξε διαλογική συζήτηση για θέματα καθημερινότητας της πόλης. 

Στο σημείο αυτό τέθηκε το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας όλων των σχολείων και η φροντίδα να αποδοθεί άμεσα η 3η δόση των λειτουργικών δαπανών. Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη για άμεση συνάντηση με την σχολική επιτροπή.

Θέματα Πολιτικής Προστασίας:

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι Σύμβουλοι για το τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας, που συγκαλέστηκε με πρωτοβουλία του Διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Μπόκα και κλήθηκαν όλοι οι Πρόεδροι Κοινοτήτων να παραβρεθούν. Σημαντικό θέμα ο καθαρισμός των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα. Για την Κοινότητα Μεσολογγίου μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσει ο Δήμος Μεσολογγίου στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού και στον ΧΥΤΑ, αφού είναι τα σημεία με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα για φωτιά.

Γραφείο Κοινότητας Μεσολογγίου:

Επόμενο θέμα της συνεδρίασης ήταν η εύρεση Γραφείου για την Κοινότητα του Μεσολογγίου. Προσωρινά χρησιμοποιείται το γραφείο που βρίσκεται εντός της Πινακοθήκης στην κεντρική πλατεία. Δεν μπορεί να είναι όμως μόνιμη λύση αφού είναι εντός μουσειακού χώρου με συγκεκριμένο ωράριο. Για αίθουσα συνεδριάσεων  προτάθηκε η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επιλογή του χώρου έγκειται στο γεγονός ότι οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες και χρειάζεται μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι το Συμβούλιο Κοινότητας είναι 11μελες. Η αίθουσα συνεδριάσεων εντός της Πινακοθήκης είναι μικρή, τα έπιπλα της είναι ετοιμόρροπα, δεν έχει θέρμανση το χειμώνα και  δεν πληροί σε καμία περίπτωση τους κανόνες ασφαλείας για μια δημόσια συνεδρίαση. 

Όλα τα μέλη συμφώνησαν ότι η καλύτερη λύση για τις συνεδριάσεις είναι η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Για την πρώτη συνεδρίαση δεν δόθηκε ο χώρος με την αιτιολογία (από το Γραφείο Δημάρχου) ότι πρέπει να λυθούν θέματα ασφαλείας. Για το γραφείο της Κοινότητας τα μέλη συμφώνησαν ότι δεν επιθυμούν ως λύση την περαιτέρω μίσθωση χώρου εκ μέρους του Δήμου. Επιθυμούν την παραχώρηση ενός χώρου, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου. Η Κοινότητα του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη Κοινότητα του Δήμου μας και η ύπαρξη κατάλληλου χώρου για τις ανάγκες του Δημότη αλλά και την οργάνωση του Συμβουλίου κρίνεται απαραίτητη.

Τουρλίδα-Δυτικός βραχίονας:

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο Κοινότητας είναι η επικινδυνότητα του τσιμεντένιου κράσπεδου στο κομμάτι του αιγιαλού που βρίσκεται μεταξύ φάρων και κυματοθραυστών, στην περιοχή της Τουρλίδας. Το τσιμέντο έχει κοπεί στην μέση λόγω των καιρικών συνθηκών, τμήμα του έχει σπάσει και μερικώς βυθιστεί. Το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο και χρήζει άμεσης παρέμβασης. Πλήττεται άμεσα η ασφάλεια των πολιτών καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.  Το συγκεκριμένο κομμάτι χρησιμοποιείται καθημερινά από πληθώρα πολιτών για πρόσβαση στον αιγιαλό. 

Η γραφειοκρατική διαδικασία για την παρέμβαση σε περιοχή αιγιαλού ή χερσαίας ζώνης λιμένα είναι μεγάλη και πολύμηνη, γιατί χρειάζεται η συγκέντρωση πολλών εγγράφων από πολλές Υπηρεσίες. Προτάθηκε να δοθεί ο φάκελος με όλα τα στοιχεία στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για να μπορέσουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό.

Κοινόχρηστοι χώροι-κατάληψη πεζοδρομίων:

Επίσης, το Συμβούλιο Κοινότητας συζήτησε τα φαινόμενα κατάληψης πεζοδρομίων και δημοτικού πρασίνου τα οποία δημιουργούν κακό προηγούμενο για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Σε πεζοδρόμιο 1,5 μέτρου δεν επιτρέπεται η εναπόθεση τραπεζοκαθισμάτων. Δημιουργείται επικινδυνότητα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αφού οι πεζοί αναγκάζονται να περπατούν στον δρόμο, καθώς και προβλήματα στην στάση του αστικού λεωφορείου.  Τίθεται θέμα ασφάλειας στην κυκλοφορία και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παρεμποδίζεται η πρόσβαση. Προτάθηκε ο συντονισμός του θέματος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την Υπηρεσία Τοπικής Ανάπτυξης. 

Γραφείο Υποδοχής Φοιτητών:

Παράλληλα, στα πλαίσια της έναρξης των Τμημάτων Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου, προτάθηκε η λειτουργία Γραφείου Υποδοχής νέων φοιτητών στο Πνευματικό Κέντρο Μεσολογγίου. Καθορίστηκε επιτροπή μελών του Συμβουλίου για τις συναντήσεις με Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, τους καθηγητές, τη διοίκηση και τον κοσμήτορα της Σχολής. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι η φιλοξενία προς τους φοιτητές θα φανεί με έργα πρόσβασης προς το Πανεπιστήμιο (δρόμος προς το ΤΕΙ), παρέμβαση στα αστικά ΚΤΕΛ για αποκλειστικά δρομολόγια προς το Πανεπιστήμιο (συχνά δρομολόγια) και στα υπεραστικά ΚΤΕΛ (ερχόμενα από Πάτρα κυρίως) να μην αφήνουν καθηγητές ή φοιτητές στην παλιά εθνική, αλλά να φτάνουν στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Κληροδότημα Κυριαζή- 2ο Γυμνάσιο:

Η επόμενη θεματική αφορούσε το πρώην 2ο Γυμνάσιο, το οποίο είναι ένα σημαντικό κτίριο στον αστικό ιστό της Κοινότητας του Μεσολογγίου και κινδυνεύει να καταστραφεί εξαιτίας της μη χρήσης του. Η διοίκηση του κληροδοτήματος αποτελείται από πενταμελή Διοικητική Επιτροπή αποτελούμενη από τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας (τώρα αντίστοιχο Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου ή αναπληρωτή του, του Προέδρου του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και  δύο δημοτών Μεσολογγίου, ενός καταγόμενου από την επαρχίας της Ναυπακτίας εκλεγμένων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η αναστήλωση του επισύρει μεγάλο κόστος. Προτάθηκε η άμεση ενεργοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου εκ μέρους του Δημάρχου Μεσολογγίου και της Αντιπεριφερειάρχη Αιτ/νιας, με σκοπό την σύνταξη φακέλου για την εξεύρεση κονδυλίων αναστήλωσης-ανακαίνισης, για την περαιτέρω αξιοποίηση του.

Ονομασία Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου:

Το ενδέκατο θέμα αφορούσε την ονομασία της πόλης. Με τον Αναγκαστικό Νόμο 645 ΦΕΚ 153/Α/26-04-1937 η πόλη του Μεσολογγίου ανακηρύχθηκε ως : Ιερά Πόλις. Με βάση τους κανόνες γραμματικής η ορθή χρήση του όρου είναι: Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Στην δημοτική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιείται στην γενική: Ιερής Πόλης.   

Επίσης η ονομασία της πόλης στα αγγλικά (με βάση του κανόνες γλωσσολογίας και φωνητικής) είναι: Sacred City of Messolonghi. Βρίσκουμε αναφορές ως Sacred Town και την ονομασία με το λανθασμένο: Mesologi. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορείτε να δείτε με μια αναζήτηση στο google, πως είναι η πόλη καταχωρημένη στο google maps. Συζητήθηκε το θέμα και θα γίνει πρόταση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για ορθή καταχώρηση της ονομασίας στα ελληνικά και στα αγγλικά ώστε να υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου για την ορθή χρήση του όρου. 

Πρόγραμμα Europe for Citizens:

Επίσης ενημερώθηκε το Συμβούλιο Κοινότητας για την πρόσκληση στο πρόγραμμα Europe for Citizens που έληγε 1η Σεπτεμβρίου 2019. Επειδή, το Βρετανικό Συμβούλιο, με έδρα την Αθήνα, θέλησε να καταθέσει αίτηση στο πρόγραμμα δίνοντας την δυνατότητα σε μια Κοινότητα της χώρας να μπει ως συνεργάτης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου έφερε την πρόταση του προγράμματος στις αρμόδιες υπηρεσίες, εντός του καλοκαιριού, ώστε ο Δήμος μας, να επωφεληθεί με την συμμετοχή. Το αποτελέσματα για την έγκριση ή μη του προγράμματος ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί.

Τεχνικό Πρόγραμμα: 

Τελευταίο θέμα συζήτησης υπήρξε για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Τους επόμενους μήνες ο Δήμος θα προχωρήσει σε ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και σύντομα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2019-2024. Ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για γειτονιές και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης (Καλλονή, Βίγλα, περιοχή οδού Μάννας, 1ο Δημοτικό, Τουρλίδα, κλπ). Ξεκινήσαμε την συζήτηση και στόχος είναι να έχουμε τελειώσει την καταγραφή των αναγκών από τις γειτονιές μέχρι και την ημερομηνία που θα οριστεί η Επιτροπή Διαβούλευσης. 

Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας είναι δημόσιες. Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που ήρθαν και συμμετείχαν στην συνεδρίαση. Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη. 

Με εκτίμηση, Όλγα Δασκαλή

Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr