Σπ. Διαμαντόπουλος: "Η Κοινωνία δεν αντέχει νέα αποτυχία"

Αθλητισμός: Προτάσεις για τη δημοτική αρχή

Η Κοινωνία δεν αντέχει νέα αποτυχία.

Είναι νωπή η πρόσφατη αδικαιολόγητη απόφαση του Δημάρχου η οποία, όπως δημόσια τοποθετήθηκα, θα κριθεί από τους δημότες αλλά και της οριστικής μου αποχώρησης από το δημοτικό συνδυασμό που διοικεί τον τόπο, απόφαση την οποία ο χρόνος είτε θα επιδοκιμάσει είτε θα αποδοκιμάσει.

Εντούτοις, όπως δεσμεύτηκα και όπως πάντα έκανα, θα παραμείνω ενεργός σύμβουλος ασκώντας γόνιμη κριτική αλλά και καταθέτοντας δημιουργικές προτάσεις.

Προτάσεις που έχουν συζητηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούν το σύνολο του Δήμου. Μέρος από αυτές έχουν δοθεί με σχετικό υπόμνημα έργων από αρχές Μαρτίου στον κ. Δήμαρχο και τους συμβούλους του.

Το συγκεκριμένο υπόμνημα έργων περιέχει, τι παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή από την προηγούμενη, τι υλοποιήθηκε και σε ποιο βαθμό αλλά και τι νέο έργο εντάχθηκε σε επίπεδο προγραμματισμού και άμεσης υλοποίησης κατά την περίοδο που ήμουν αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων. Επιπλέον, τι πρέπει να γίνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προκειμένου να υλοποιηθούν σειρά έργων που θα αλλάξουν το Δήμο μας είτε μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με κορυφαίο εκείνο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Ο.Χ.Ε. είτε μέσω του προγράμματος Φιλόδημος νυν Αντώνης Τρίτσης, είτε μέσω των Leader, είτε μέσω του πράσινου ταμείου είτε μέσω της Περιφέρειας, είτε μέσω των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους κτλ. Δεν είναι εύκολο και δεν συμβαίνει σε κάθε δημοτική αρχή να πετύχει ανοιχτές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της.

Το εν λόγω υπόμνημα καταρρίπτει όλες τις αναίτιες προφάσεις στα όρια της συκοφαντίας που επικαλέστηκε ο κ. Λύρος κατά «την παύση των καθηκόντων μου» και το οποίο θα δημοσιευτεί ετεροχρονισμένα εκτός και αν θέλει ο κ. Λύρος να το δημοσιεύσει πρώτος. Εξάλλου είναι επίσημο έγγραφο του Δήμου.

Είναι ολοφάνερο για όποιον το διαβάσει γιατί επιλέχθηκε η απομάκρυνσή μου κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και σήμερα.

Γιατί ο κ. Λύρος, για τους δικούς του λόγους, ήθελε διακαώς τα έργα για τον εαυτό του. Πώς εξηγείται εξάλλου η μη τοποθέτηση κανενός από τους λοιπούς συναδέλφους στο νευραλγικό αυτό κομμάτι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου; Τόσο πολύ τους εμπιστεύεται; Και σε μια υπολειτουργούσα υπηρεσία που στερείται προσωπικού και απαιτεί καθημερινή επίλυση θεμάτων;

Όμως, όποιος αγαπάει το Μεσολόγγι οφείλει να επιθυμεί να πετύχει η κάθε δημοτική αρχή. Γιατί αναβαθμίζεται ο τόπος. Και παρά τις διαφορές μου και την αδύνατη συνεννόηση με τον επικεφαλής μετεκλογικά;; προσωπικά θέλω να πετύχει η δημοτική αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω σήμερα κάποιες προτάσεις που αφορούν τον αθλητισμό μιας και γίνεται ιδιαίτερος ντόρος το τελευταίο διάστημα, προτάσεις όχι ουτοπικές αλλά άμεσα εφαρμοστέες. Εύχομαι να εισακουστούν.

1.Ολοκληρωμένη κατασκευή Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Μεσολογγίου. Το στάδιο επιβάλλεται να αποκτήσει ασφαλή κερκίδα που ΔΕΝ είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 1εκ€ του προγράμματος Φιλόδημος. Που θα οδηγήσει σε έκδοση αδείας τέλεσης επίσημων αγώνων. Δεν είναι δυνατό να κατασκευαστεί νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, ταρτάν στίβου και να μην υπάρχει κερκίδα και επαρκής φωτισμός. Αλλά και τουαλέτες. Το ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έδειξε την πρέπουσα σημασία δεν αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια αλλά ευκαιρία να δείξει η σημερινή δημοτική αρχή ότι κινείται έστω και καθυστερημένα προς τη σωστή κατεύθυνση ακούγοντας την κοινωνία. Τα γήπεδα ανήκουν στους δημότες και όχι στους Συλλόγους. Από την άλλη οι Σύλλογοι παράγουν πολιτισμό και προσφέρουν διέξοδο στα παιδιά μας αλλά και το φίλαθλο κοινό και πρέπει να τους ακούσουμε.

Δεν αναφέρομαι στο γήπεδο ποδοσφαίρου Νεοχωρίου γιατί περιλαμβάνεται στην πρόταση ούτε στο γήπεδο ποδοσφαίρου Αιτωλικού γιατί θα κατασκευαστεί από το πρόγραμμα του αγροτικού Leader. Αλλά ούτε και στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Μεσολογγίου που πρέπει χθες να δημοπρατηθεί. Εγκεκριμένα έργα.

2.Κολυμβητήριο. Ολοκλήρωση ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης ( για ενεργειακή αυτονομία ) που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του έργου μιας και το πετρέλαιο είναι ασύμφορο. Και μη διαχειρίσιμο από το Πνευματικό και Αθλητικό Κέντρο που δεν έχει ή έχει ελάχιστα χρήματα για τον τομέα του Αθλητισμού. Κατάθεση της νέας πρότασης στο αρμόδιο Υπουργείο προς εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Δεσμευτήκαμε για το συγκεκριμένο στο ΔΣ. Και με αυτό το σκεπτικό ακυρώθηκε το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Στη συζήτηση αυτή πρέπει να μπει και η νέα πρόταση του Ν.Ο.Μ για την κατασκευή προπονητικού κωπηλατοδρομίου στο δίαυλο Μεσολογγίου-Αιτωλικού, πρόσφατη ανακοίνωση-πρόταση του Ν.Ο.Μ.

3.Κλειστό γυμναστήριο Οινιάδων. Όλες οι δημοτικές ενότητες έχουν τουλάχιστο ένα κλειστό γυμναστήριο. Η δεύτερη μεγαλύτερη ενότητα του Δήμου αξίζει να αποκτήσει το δικό της κλειστό γυμναστήριο. Ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων μου προώθησα την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου στο Λύκειο Νεοχωρίου και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η κατασκευή του. Δεν είναι αρκετό μιας και δεν πληροί προδιαγραφές τέλεσης αγώνων.

4.Συντήρηση αθλητικών γηπέδων Δήμου. Κανένα έργο δεν μπορεί να «επιβιώσει» αν δεν εξασφαλιστεί η συντήρησή του. Είτε πρόκειται για νέα γήπεδα είτε για προϋπάρχοντα.

Για κάποια από τα παραπάνω έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Απαιτείται ο Δήμος να συμπληρώσει από το ταμείο του  τα υπόλοιπα χρήματα. Ιδιαίτερα για το ΔΑΚ Μεσολογγίου μιας και θα γίνει άμεσα έργο. Και για να βοηθήσω, υπάρχουν αδιάθετα χρήματα μόνο από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 που τρέχει,

α.  880.000 υπόλοιπο χρημάτων κολυμβητηρίου,

β. 300.000 περίπου από τις εκπτώσεις των νέων δημοπρατηθέντων έργων ( Ηλεκτροφωτισμός του Δήμου, κλειστό γήπεδο Λυκείου Νεοχωρίου και συντήρηση οδοποιίας Δήμου )

γ. εκπτώσεις από τις επόμενες δημοπρασίες που είναι σε εξέλιξη τουλάχιστο 300.000 ακόμη.

Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να έχουν εγκριθεί μόνο για το ΔΑΚ Μεσολογγίου 2εκ€ ( + γήπεδο Νεοχωρίου ) και 330.000 για το γήπεδο Αιτωλικού και εμείς να κουβεντιάζουμε.. για να κουβεντιάζουμε.

Πράξτε το αυτονόητο κ. Δήμαρχε είναι ιστορική ευκαιρία.

Ολοκληρωμένα έργα όχι ημιτελή και μη βιώσιμα. Ναι, σας έχει πέσει βάρος με σωρεία θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Ενημερωθήκατε όμως. Επιλέξατε να «πιλοτάρετε» το δημοτικό όχημα μόνος σας.

ΥΓ1. Σας είχα δώσει προσφορά κοστολογημένης μελέτης από την εταιρία που έφτιαξε το Καυτατζόγλειο το ύψος της οποίας ήταν 1,4εκ€ για μετατροπή του ΔΑΚ Μεσολογγίου σε ένα σύγχρονο όμορφο και ασφαλές αθλητικό στάδιο. Αν τη χάσατε, αναζητήστε την από τον αρμόδιο υπάλληλο. Ή κάντε δική σας. Πράξτε όμως.

ΥΓ2. Επιλέγω όχι τη στείρα αντιπαράθεση αλλά την δημιουργική κατάθεση προτάσεων. Είστε η δημοτική αρχή που δεν έχει περιθώρια να αποτύχει με όλα τα «χαρτιά» στα χέρια σας και με ένα μεγάλο όπλο στη φαρέτρα σας, τα 200 χρόνια του 2026. Η κοινωνία δεν αντέχει νέα αποτυχία.     

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Οικονομολόγος, ΜΒΑ

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr