Θ. Μωραΐτης: «Ο Αθλητισμός να ανοίξει με την αυστηρή τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δε μπορεί να συνεχίζει να βρίσκεται σε μια συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση»

Κατηγορία: Επικαιρότητα

Σε δήλωση προέβη ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, σχετικά με τις προτάσεις του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του κόμματος για την επανεκκίνηση του αθλητισμού στη χώρα.

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως «ο αθλητισμός της χώρας πρέπει να ξαναρχίσει σε όλα τα αθλήματα και σε όλα τα επίπεδα, με την αυτονόητη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα τοπικά υγειονομικά δεδομένα».

«Από το Μάρτιο 2020 η αθλητική κοινότητα δέχεται βαρύτατο πλήγμα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Τα αθλητικά σωματεία είναι σε μια συνεχιζόμενη αγωνία και σε τραγική κατάσταση». 

«Οι αθλητές των εθνικών μας ομάδων γυμνάζονται σε αντίξοες συνθήκες ή καθόλου ενόψει διεθνών υποχρεώσεων», ενώ «χιλιάδες προπονητές-γυμναστές και προσωπικό είναι απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας βιοποριστικό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μωραΐτης. 

«Η οικονομική δραστηριότητα στο χώρο του αθλητισμού έχει παγώσει με επιπτώσεις σε πολλές παράλληλες δραστηριότητες» και «οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία στο σύνολο των πολιτών, τους νέους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά αθλητών και αθλητριών είναι τεράστιες», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Με αυτά τα δεδομένα εμείς προτείνουν: 

Ολόκληρη η Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την επανεκκίνηση του αθλητισμού στη χώρα:

Από το πρώτο lock down του Μαρτίου έως το τέλος του 2020, ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Τα αθλητικά σωματεία βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εθνικές ομάδες γυμνάζονται υπό αντίξοες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις καθόλου. Eνόψει διεθνών υποχρεώσεων, σε αντίθεση με τους αθλητές των άλλων χωρών που προπονούνται κανονικά, βρίσκονται σε δυσμενέστατη θέση. Χιλιάδες προπονητές-γυμναστές και λοιπό προσωπικό είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση, μόλις πρόσφατα, ξεκίνησε τη διαδικασία επιχορήγησης περίπου 5500 σωματείων με 2500 ευρώ, διανέμοντας 12 εκατ. ευρώ με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, 10 μήνες από την αρχική εξαγγελία. 

Χειρότερο είναι το τοπίο για 30 χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο χώρο του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης. Τα γυμναστήρια και οι σχολές οδηγούνται στο κλείσιμο και τη χρεοκοπία. Η  ανεργία 50 χιλιάδων και πλέον εργαζόμενων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι καθολική. Η πολιτική οριζόντιων περιορισμών οδήγησε σε κατακρήμνιση της οικονομικής δραστηριότητας στο χώρο του αθλητισμού, με επιπτώσεις σε σημαντικούς κλάδους όπως οι μεταφορές, η εστίαση, οι επιχειρήσεις αθλητικών ειδών καθώς και σε παραπλήσιες υπηρεσίες. 

Τεράστιες, όμως, είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή των οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο για μια ολόκληρη γενιά αθλητών και αθλητριών, για το σύνολο του πληθυσμού που διαβιώνει σε συνθήκες υποκινητικότητας, όσο και για την σωματική και ψυχική υγεία ειδικά των νεώτερων ηλικιών. 

Οι οριζόντιες απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό αθλητισμό, σε αντίθεση με την γενικότερη πρακτική του συνόλου των Ευρωπαϊκών χωρών στο τομέα του αθλητισμού, των προπονήσεων και των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, πρέπει να πάψουν.  Ο αθλητισμός της χώρας πρέπει να ξαναρχίσει σε όλα τα αθλήματα και σε όλα τα επίπεδα, με την αυτονόητη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα τοπικά υγειονομικά χαρακτηριστικά. 

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει: 

Για όλα τα παραπάνω, είναι υποχρέωση της πολιτείας, κατά τα πρότυπα και της ήδη εφαρμοζόμενης Ευρωπαϊκής πρακτικής, η εξασφάλιση δωρεάν μοριακών ή rapid τεστ για τον περιοδικό έλεγχο των αθλουμένων και των προπονητών τους,  με στόχο  την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία όλων των αθλημάτων και όλων των σωματείων της χώρας. Από εδώ και στο εξής, η διατήρηση των οριζόντιων απαγορεύσεων στον αθλητισμό θα επιφέρει δυσανάλογα μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό  κόστος.