Ιερός Λόχος: Ο εορτασμός για τα 199 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης

Η μεγαλειώδης παρέλαση στην καρδιά της Αθήνας ήταν ίσως το πιο εντυπωσιακό γεγονός των εκδηλώσεων για την 199η επέτειο της Κήρυξης της Επανάστασης απ’ τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αλλά δεν ήταν το μόνο. Το τεράστιο Άγημα αρματωμένων, ίσως το μεγαλύτερο ενιαίο άγημα αναβιωτών μέχρι σήμερα, παρέλασε με την Μπάντα του Ιερού Λόχου διανύοντας την οδό Ηρώδου του Αττικού, διήλθε εμπρός από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου και εισήλθε παιανίζοντας στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς. Εξ όσων γνωρίζουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Προεδρική Φρουρά υποδέχτηκε στους χώρους της Άγημα και Μπάντα πολιτών.

Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση ήταν πρωτόγνωρη για όλους τους συμμετέχοντες, αφού η υποδοχή και η θερμή φιλοξενία των Ευζώνων δεν εκδηλώθηκε απλά με τον στρατιωτικό χαιρετισμό τους καθώς περνούσε η Μπάντα και οι Σημαίες του Αγήματος αλλά κορυφώθηκε με τελετή στην οποία, εκ μέρους της διοίκησης της Προεδρικής Φρουράς, ο Ταγματάρχης Νικόλαος Βαβλέκης καλωσόρισε τον Ιερό Λόχο και τους συλλόγους που συμμετείχαν, επιδίδοντας ένα μοναδικό αναμνηστικό δώρο, εξάρτημα της ενδυμασίας των Ευζώνων. Ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Γιώργος Σούρλας ανταπέδωσε, επιδίδοντας πλακέτα με το ιστορικό Έμβλημα των Ιερολοχιτών. Στη συνέχεια η Μπάντα μας, μέσα στο Στρατόπεδο παιάνισε την Μπαντονάδα, το ιστορικό εμβατήριο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, και η παρέλαση συνεχίστηκε μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατατέθηκαν στεφάνια κι ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην ιστορική και μεγαλόπρεπη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με ομιλητές τον δικηγόρο, συγγραφέα και πρόεδρο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου κ. Χρήστο Μούλια, τον π. Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιώργο Σούρλα και τον ιστοριοδίφη κ. Θεόδωρο Κωτσάκη. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Νικόλας Βαφειάδης. Στην χθεσινή επετειακή συνάντηση παρέστησαν ως εκπρόσωποι της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο αντιπλοίαρχος  Νικόλαος Πατσάκης, του Πρωθυπουργού η Γ. Γ. του Υπουργείου Παιδείας κα Αναστασία Γκίκα, του Αρχηγού Γ.Ε.ΘΑ ο πλοίαρχος Ευάγγελος Πλατάκης, του Αρχηγού Γ.Ε.Ν. ο αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ο Βοηθός Περιφερειάρχη και εντεταλμένος σύμβουλος για το 2021 κ. Ανδρέας Φίλιας και του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Τσώλος.

Για την συμβολή τους στο Εγχείρημα «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη» τιμήθηκαν ο Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο συλλέκτης κ. Κωνσταντίνος Νοταράς και ο Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΑΝΤ1 κ. Κωστής Τσιακανίκας και ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» οι κ.κ. Θεόδωρος Κωτσάκης και Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος.

Υπογράφηκε, επίσης, η αδελφοποίηση του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου και επιδόθηκαν αναμνηστικά σε όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την 199η επέτειο της Κήρυξης της Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ευχή, το 2021 ο Ιερός Λόχος του Μεσολογγίου με όλους τους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουμε προσκυνηματικό οδοιπορικό στους τόπους που κηρύχθηκε η Επανάσταση του Γένους μας.

Εκ του γραφείου τύπου

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr