Όταν ο προπονητής διδάσκει με την ηθική και τον χαρακτήρα του

Κατηγορία: Ποδόσφαιρο

Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο. (Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957, στα νιάτα του ήταν τερματοφύλακας)

Χθες βράδυ το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, ήταν κολλημένο στην τιτάνιάμάχη της Μαντσεστερ Σίτι και της Ρεάλ Μαδρίτης. Παιχνίδι που αγωνιστικά έληξε με νίκη των Άγγλων (2-1) και με συνολικά 2 νίκες, ήταν η ομάδα που προχωρεί στην επόμενη φάση μάχη του Champions League.

Όμως αυτό που συζητείται σήμερα (και κατά την εκτίμηση μου θα μείνει στην ποδοσφαιρική ιστορία) ήταν το γεγονός, ότι οι 2 μεγάλοι προπονητές (Γκουαρντιόλα & Ζιντάν) με το τελευταίο σφύριγμα, συναντήθηκαν και πέραν της τυπικής χειραψίας, για περίπου 8 λεπτά, είχαν μια ιδιωτική συνομιλία. Στην καθιερωμένη δε συνέντευξη τύπου, ερωτηθείς ο Γκουαρντιόλα, απάντησε ««Του έδωσα συγχαρητήρια για το πρωτάθλημα και τον ρώτησα για την οικογένειά του. Ας ελπίσουμε ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να δειπνήσουμε μαζί και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα πάντα».

Δεν ξέρω εάν ποτέ μάθουμε την ακριβή στιχομυθία των 2 μεγάλων προπονητών, αυτό όμως που μένει εντυπωμένο στη σκέψη μου, είναι διδασκαλία ήθους και μεγαλοσύνης που αποπνέει αυτή η πράξη των προπονητών. Πέραν της αντιπαλότητας και της σπουδαιότητας του αγώνα, πέρα απ’ το αποτέλεσμα, πέρα από ποια ομάδα προκρίθηκε στον επόμενο γύρο, αυτό που δίδαξαν οι 2 προπονητές είναι ο σεβασμός που δείχνει ο ένας για τον άλλον.

Μπορεί σε αγωνιστικό επίπεδο (όταν και οι 2 ήταν ενεργοί παίκτες) να βρέθηκαν αντίπαλοι μόνο 3 φορές, όσες φορές και αν βρεθούν αντίπαλοι με την ιδιότητα του προπονητή πλέον, δείχνουν απερίφραστα τον αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση.

Ο Γάλλος προπονητής και στο παρελθόν έχει εκφρασθεί με κολακευτικά λόγια για τον Καταλανό συνάδελφό του. Από την περίοδο που ο Καταλανός βρισκότανε στον πάγκο της Μπάγιερν, ο Ζιντάν είχε εκφράσει τον θαυμασμό για τον τρόπο δουλειάς του συναδέλφου του, τόσο στην γερμανική ομάδα, τόσο και για το διάστημα που δούλευε στην Μπαρτσελόνα. Όταν δε είχαν γίνει γνωστές οι αναμετρήσεις που θα είχαν οι ομάδες που σήμερα προπονούν, ο Ζιντάν για άλλη μια φορά, είχε δηλώσει πως «Φυσικά και θα είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο που θα βρεθούμε ο ένας απέναντι στον άλλον. Τον σεβόμουν ως ποδοσφαιριστή και το ίδιο ισχύει και ως προπονητή.Άλλωστε, θεωρώ ότι είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Το έχει αποδείξει στην καριέρα του και μου αρέσει που θα αντιμετωπίσω τη δική του ομάδα».

Μαθήματα προπονητικής όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και αλληλοαναγνώρισης από τους δυο μεγάλους προπονητές για όσους από εμάς ασχολούμαστε με την προπονητική. Μαθήματα που δυστυχώς δεν θα διδαχθούμε σε καμμιάπροπονητική σχολή, μαθήματα που δείχνουν περίτρανα το μεγαλείο της ανθρωπιάς, την μεγαλοπρέπεια των 2 προπονητών.

Πάμπολλες οι αναλύσεις του τρόπου ποδοσφαιρικής ανάπτυξης των ομάδων, κριτικές και βελτιώσεις του τρόπου σκέψης του προπονητή, που όμως πάντοτε σταματούν με το τελικό σφύριγμα.

Η χθεσινή όμως κίνηση των 2 προπονητών, μας διδάσκει ότι μπορεί ο αγώνας να διαρκεί 90 λεπτά, μπορεί για την διάρκεια του παιχνιδιού ο ένας προπονητής να θέλει τον «θάνατο» του αντιπάλου του, όμως το ποδόσφαιρο δεν τελειώνει με το τελικό σφύριγμά και την επικράτηση της μιας αγωνιστικής πλευράς. Η ζωή συνεχίζεται, ο αγώνας συνεχίζεται και η προσωπική εκτίμησηβρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Ο προπονητής διδάσκει, όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και έξω από αυτόν.

Ο Ζιντάν και ο Πεπ Γκουαρντιόλα αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις και αυτό που δείχνουν είναι ότι η αντιπαλότητα μένει στο γήπεδο. Αυτή είναι μία από τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς για τους επίδοξους προπονητές.

Κάθε ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ-μέλος οφείλει να επιδεικνύει πνεύμα συναδελφικότητας έναντι των λοιπών μελών που συνεπάγεται ευγενική συμπεριφορά και ότι δεν αναφέρεται σε άλλα μέλη-ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ χρησιμοποιώντας εκφράσεις αγενείς ή προσβλητικές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

COACH UEFA .A

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ