Γιάννης Πασάς: Το έβαλε και τρελάθηκε

Κατηγορία: Ποδόσφαιρο

Το ταξίδι του νεαρού παίκτη του Ηρακλή από το Αγρίνιο προς τη Θεσσαλονίκη και την καταξίωση μέσω… ΑΕΚ.

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΤΣΑΚΗΣ

Τον λένε Γιάννη Πασά (για όσους τυχόν δεν τον γνωρίζουν) και μέχρι το περασμένο καλοκαίρι η ποδοσφαιρική ζωή του άρχιζε και τελείωνε γύρω από τον Παναιτωλικό. 

Στην πρώτη του χρονιά μακριά από το Αγρίνιο βλέπει την καριέρα του να παίρνει την ανηφόρα και προχθές έζησε τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του: Το γκολ κόντρα στην ΑΕΚ άνοιξε το δρόμο για τη νίκη στον Ηρακλή και ομολογεί ότι εκείνη τη στιγμή ένιωθε ό,τι και οι 20.000 στον Καυτανζόγλειο: «Τρέλα. Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορώ να το περιγράψω».

Ο μέσος του Ηρακλή γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1990 στο Αγρίνιο. Μέχρι τα 17 του έπαιζε ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο στις Παπαδάτες, την ομάδα του χωριού του.

Ψηλό παιδί (1,85), με καλή τεχνική κατάρτιση, ξεχώριζε από χιλιόμετρα. Μέντορας στα πρώτα του βήματα υπήρξε ο αδερφός του, Αγης. Επαγγελματίας ο big brother από το 2003 (Καλλιθέα, Εθνικός Αστέρας, Ιωνικός, Βέροια, Καλαμάτα, Θύελλα Ραφήνας), του έμαθε ότι για να προχωρήσεις στο ποδόσφαιρο χρειάζεται «δουλειά, υπομονή και να μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα». Ανάλογη στήριξη υπήρχε και από τους γονείς του.

Τον άφησαν να βάλει ο ίδιος τις προτεραιότητές του (είχαν και το προηγούμενο με τον μεγάλο αδελφό) και ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν για τις μέτριες επιδόσεις του στο σχολείο. Τελείωσε το Ενιαίο Αθλητικό Λύκειο, έχοντας προπονητή τον Βασίλη Νταλαπέρα και το απολυτήριο έφτανε. Πριν από αυτό ήρθε ο Παναιτωλικός. Σιγά μην τον άφηνε. Τον καπάρωσε το 2008 και τον έστειλε έξι μήνες για το αγροτικό στον Ακαρνανικό. Από το 2009 και τα επόμενα πέντε χρόνια τα πέρασε στον Παναιτωλικό.

Δούλεψε με έξι προπονητές, τους Καραγεωργίου, Χάβο, Τεννέ, Νταλακούρα, Καραγεωργίου και για μικρό διάστημα με τον Λεμονή και από όλους κάτι πήρε. Εκεί έκανε και κολλητούς. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Μουμίν, ο Γκόλιας και ο Μπακάκης. Με τον τελευταίο μοιράζονταν τη δεξιά πλευρά στον Παναιτωλικό και προχθές στο Καυτανζόγλειο ήταν αντίπαλοι. Το ότι παίζουν στην ίδια πλευρά βοήθησε να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ηρακλής, ελέω και του μεταγραφικού περιορισμού, άρχισε να μαζεύει ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην Ελλάδα κάτω των 24 ετών.

Ο Πασάς ήταν από τις πρώτες μεταγραφές. Μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη χωρίς να προκαλέσει θόρυβο, αλλά ο τεχνικός διευθυντής του Ηρακλή, Παύλος Μυροφορίδης, που μαζί με τον Νίκο Παπαδόπουλο τον επέλεξε, έβαζε το χέρι στη φωτιά ότι πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση. Το γυριστό πλασέ στην κίνηση, με την οποία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ΑΕΚ ήταν αποτέλεσμα τεχνικής και ικανότητας από έναν ποιοτικό και γρήγορο ποδοσφαιριστή που η εξέλιξή του δείχνει ότι θα μας απασχολεί και στο μέλλον.

Γκολ από χρυσάφι

Σε 17 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής με τον Ηρακλή έχει πετύχει δυο γκολ. Και τα δυο ήταν από… χρυσάφι. Πέρα από αυτό που σκόραρε κόντρα στην ΑΕΚ, είχε σκοράρει στην εκπνοή (89’) το νικητήριο γκολ στο 2-1 με τον Αιγινιακό στο Καυτανζόγλειο. Μπήκε στο παιχνίδι στο 87′ και στην πρώτη επαφή του με την μπάλα την έστειλε στα δίχτυα χαρίζοντας τους τρεις βαθμούς στον «Γηραιό». Ακόμη έχει δώσει τη μία από τις δυο ασίστ στον Γιάννη Λουκίνα στο 0-2 με τον Τύρναβο.

Κόντρα στον Ηρακλή

Στα 24 του έχει κερδίσει μια άνοδο με τον Παναιτωλικό (τη σεζόν 2012-13) παίζοντας σε δυο παιχνίδια-φωτιά τα οποία η ομάδα του κέρδισε. Το πρώτο εξ αυτών ήταν στο αλήστου μνήμης 0-2 με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο με την αποβολή του Ουκάρ. Μπήκε στο 71’ και στο 90’ έδωσε την ασίστ στον Καμαρά για το 0-2 κι αυτό που θυμάται είναι ότι ο Ηρακλής ήταν πολύ αγχωμένος. Το δεύτερο ήταν το 1-2 στο Βόλο επί του Ολυμπιακού, στο τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ που κρίθηκε η άνοδος.

Το τροχαίο ατύχημα

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2013 ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στο κέντρο του Αγρινίου, την ώρα που πήγαινε στην προπόνηση. Υπηρεσιακό όχημα του ΟΤΕ παραβίασε το STOP στη διασταύρωση των οδών Σουλίου και Ζωοδόχου Πηγής, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε. Η σύγκρουση ήταν δυνατή, χωρίς, ευτυχώς να υπάρχουν  τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές.

sday.gr