Όταν οι ''κανονιέρηδες'' αντιμετώπισαν τον "Αγιαξ της Ηπείρου" (21 - 8 - 1977)

Ένα από τα πιο σπουδαία φιλικά που έδωσε η ΑΕΜ λίγο πριν την συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής, ήταν αυτό εναντίον του ΠΑΣ Γιάννενα, της καλύτερης επαρχιακής ομάδος της Ελλάδος εκείνη την εποχή.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 αναλαμβάνει προπονητής ο Γκόμεζ Ντε Φαρία και έρχονται από την Αργεντινή οι σπουδαίοι παίκτες Κοντογιωργάκης, Γκλασμάνης, Παστερνάκης, Λίσα, Μοντέζ και Αλβαρέζ, οι οποίοι πολιτογραφούνται ως Έλληνες. Δημιουργείται έτσι ο "Άγιαξ της Ηπείρου", μια εξαιρετική ομάδα που παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο και την περίοδο 1977-78 με προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη τερματίζει στην 5η θέση της βαθμολογίας της Α΄ Εθνικής.

Μέρα γιορτής στο Εθνικό Στάδιο Μεσολογγίου με περισσότερους από 5.000 φιλάθλους που απόλαυσαν πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό νικητές και ηττημένους. Η ΑΕΜ πραγματικά υπέροχη, έφερε σε δύσκολη θέση την εμπειρότατη ομάδα της Ηπείρου, που πήρε τελικά την νίκη με 3-1 στο δεύτερο ημίχρονο, όταν παρέταξε όλη την βασική της ενδεκάδα.

Η Ένωση θα μπορούσε ακόμη και να ισοφαρίσει το σκορ, αν οι επιθετικοί της ήταν πιο εύστοχοι κι αν η μπάλλα δεν σταματούσε στα αντίπαλα δοκάρια. Το σκορ άνοιξε στο 7΄ ο Βλαχιώτης με σουτ (0-1), που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου. Στο 60΄ ο Χαϊδάκης αποφεύγει με ελιγμούς δύο αντιπάλους και πασάρει στον Σταμουλακάτο, ο οποίος με πλασέ ισοφαρίζει σε 1-1 και το γήπεδο σείεται από τους πανηγυρισμούς. Γρήγορα όμως ο Γκλασμάνης στο 64΄ με δυνατό σουτ θα γράψει το 2-1 και ο Μοντέζ στο 68΄ το τελικό 3-1. Στο 77΄ο Σταμουλακάτος σούταρε στο οριζόντιο δοκάρι και στο επόμενο λεπτό ο Παντελίδης πραγματοποίησε φανταστική απόκρουση σε κεφαλιά του Βούρβαχη. 

ΑΕΜ : Ζήκος (Τσακμακίδης), Πασσάς, Τζίλιος (Κωνσταντίνου), Τριανταφύλλου, Καραθανασόπουλος, Καραμανόπουλος, Αλπέντζος (Βούρβαχης), Χαϊδάκης, Σταμουλακάτος, Δενδρινός (Ψεύτης), Μπαλντούμας (Πιτσέρης).

Με τον ΠΑΣ Γιάννενα αγωνίστηκαν οι Λίσα, Γραμμενιάτης, Σιόντης, Σεϊταρίδης, Λιάκος, Μοντέζ, Εσπινόζα, Γκλασμάνης, Ρόχα, Μπρετάνος, Παπαγγέλης, Βλαχιώτης, Τσουρλίδας κλπ.

*( Στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας του ΠΑΣ (το 1976) εικονίζεται όρθιος και ο Αλβαρέζ, που τότε είχε φύγει για τον Παναθηναϊκό ).

Επιμέλεια: Μιλτιάδης Ζαβέρδας 

           

           

 

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr