Ένα ακόμη αφιέρωμα της «Διεξόδου» στον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης

Ένα ακόμη αφιέρωμα της «Διεξόδου» στον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης

Ιστορικά «πανιά», «πανιά» περίλαμπρα, «πανιά» βαμμένα με όνειρα, ποτισμένα με ελπίδες, «πανιά» πολύτιμα και ταπεινά, καμωμένα τότε και τώρα με κόπο κι αγάπη, με γνώση και μεράκι.

Φλάμπουρα, λάβαρα, σημαίες με συμβολικές προεκτάσεις, θυρεοί, μπαϊράκια, παντιέρες, αιματοβαμμένα υφάσματα.

Πενήντα καθαγιασμένα «πανιά» ενέπνευσαν την εικαστικό Μαιρηλί Χαραμή να τα ξαναφτιάξει. Χρησιμοποίησε λινά υφάσματα, τα έβαψε με φυτικές βαφές, τα ζωγράφισε, τα κέντησε, τα έραψε στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει την εικόνα των αυθεντικών και τα έφερε στη «Διέξοδο», στο ιστορικό σπίτι του αρχηγού της Εξόδου, για να εκτεθούν και να γίνουν κτήμα του φιλότεχνου και φιλίστορος κοινού.

Η καλλιτέχνης βίωσε τον μόχθο και τον πόθο της κάθε γυναίκας, της κάθε κεντήστρας, του κάθε βαφέα, της κάθε υφάντρας, της κάθε μάνας που έραβε ή συναρμολογούσε τα «πανάκια», της κάθε θυγατέρας που έγνεθε τραγουδώντας. Μύρισε την ευωδιά των οραμάτων τους, ένιωσε την κάθε ανάσα που γράφτηκε στην βελονιά κάθε σημαίας, άκουσε τα ραμμένα τραγούδια, τα υφασμένα παράπονα, τις προσεκτικά διπλωμένες προσευχές τους και τις ξαναδημιούργησε παραδίδοντάς τες στον επισκέπτη της έκθεσης.

Η έκθεση των πενήντα αυτών ιστορικών «πανιών» της Χαραμή εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2022 με ημέρες λειτουργίας κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 1,30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών όλες τις ημέρες μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με την γραμματεία του Μουσείου (26310 22253).

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr