Ξεκινά η σειρά podcast «Έξοδος 1826» των Φίλων της Λιμνοθάλασσας

Κατηγορία: Εκδηλώσεις

Τη σειρά podcast «Έξοδος 1826» παρουσιάζουν "Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας», με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Η μηνιαία σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ βασίζεται σε ιστορικές πηγές και συνεντεύξεις με ειδικούς και παρακολουθεί την ιστορία της πόλης από το 1821 έως την πτώση της το 1826, αλλά και την απελευθέρωσή της. Φωτίζοντας τους πρωταγωνιστές της εποχής, ακολουθεί την πορεία της πόλης στα επαναστατικά χρόνια, καταγράφει το χρονικό της Α΄ και της Β΄ Πολιορκίας, τη ζωή στο πολιορκημένο Μεσολόγγι και τις συνθήκες που οδήγησαν στην Έξοδο, φωτίζοντας τους πρωταγωνιστές της εποχής.

Παράλληλα, εξετάζει την πορεία όσων επέζησαν, την τύχη των αιχμαλώτων και τον τρόπο με τον οποίο το γεγονός καταγράφηκε στην ιστοριογραφία και στη συλλογική μνήμη, μέσα και από αφηγήσεις απογόνων των Εξοδιτών.

Μεταξύ άλλων, στη σειρά μιλούν η ιστορικός και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου, η ιστορικός και πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής, ο Δρ. Ιστορίας Αντώνης Διακάκης και ο Δρ Ιστορίας και σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων Ιωάννης ντε Φάμπρι Χουντής. 

Την έρευνα και την αφήγηση της σειράς υπογράφει η Κατερίνα Τζουμερκιώτη, δημοσιογράφος, και την ηχητική επιμέλεια και το μοντάζ ο Κωνσταντίνος Χριστογιάννης.

«Η νύχτα της Εξόδου» στο πρώτο επεισόδιο 

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Η νύχτα της Εξόδου», είναι αφιερωμένο στα γεγονότα της νύχτας της Εξόδου του Μεσολογγίου. Η αφήγηση παρακολουθεί το σχέδιο της εξόδου, τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται μέσα στη νύχτα και τη σύγκρουση που ακολουθεί, Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με την πτώση του Μεσολογγίου, μια είδηση που συγκλονίζει την Ευρώπη. 

Στο πρώτο επεισόδιο συμμετέχουν:

Αντώνης Διακάκης, Δρ. Ιστορίας

Μαρία Ευθυμίου, Ιστορικός και Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ

Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ

Αποσπάσματα διαβάζουν η Κατερίνα Στρατηγάκη και ο Κωνσταντίνος Χριστογιάννης.

Το επεισόδιο: