Κήρυξη Έναρξης Γιορτών Εξόδου

 

Εορτές Εξόδου 2022: Με μια εξαιρετική έκθεση στη «Διέξοδο» ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος κήρυξε την επίσημη έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων

«Οι εκδηλώσεις μνήμης για μας και η συμμετοχή μας σε αυτές δεν είναι απλώς η συμμετοχή σε κάποιους εορτασμούς, είναι η ένωσή μας με το συγκλονιστικό παρελθόν μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος

Με κάθε επισημότητα έγινε στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» χθες το απόγευμα η κήρυξη της έναρξης των Εορτών Εξόδου από τον Δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγιου Κώστα Λύρο, παρουσία πλήθους κόσμου.

Για τους εορτασμούς της 196 επετείου, οι οποίες θα γίνουν κανονικά, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ετοίμασε ένα πλήρες πρόγραμμα που ξεκίνησε χτες, Σάββατο 2 Απριλίου και κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απριλίου.

Στους φιλόξενους χώρους της «Διεξόδου» ο Μεσολογγίτης Νίκος Σιάμος εκθέτει τα έργα του, πενήντα μεγάλα πορτρέτα Μεσολογγιτών, που καθημερινά τους συναντούμε να κυκλοφορούν τριγύρω μας. Η ιδιαίτερη τέχνη και οπτική του φωτογράφου τα κάνει να φαίνονται σαν πίνακες ζωγραφικής προκαλώντας εύλογα τον θαυμασμό.

Στην όμορφη τελετή ο πρόλογος έγινε, όπως κάθε χρόνο, από τον οικοδεσπότη, Νίκο Κορδόση και ακολούθως μετά την σύντομη ομιλία του καλλιτέχνη, ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος πήρε το λόγο. Στη σύντομη αλλά μεστή ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα των Εορτών συνδέοντας το ένδοξο παρελθόν με το σήμερα και όσα βιώνουμε στον περίγυρό μας.

«Βρισκόμαστε 196 χρόνια μακριά από εκείνη την μοναδική νύχτα και όμως δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή λήθης. Ποιος θα μπορούσε να λησμονήσει αυτούς τους λίγους, αποστεωμένους ραγιάδες που τόλμησαν να αντισταθούν στα αμέτρητα τουρκικά ασκέρια; Πώς γίνεται να ξεχαστεί ο Καψάλης με τους γέροντες και τα γυναικόπαιδα; Η λάμψη της θυσίας τους φώτισε τα πέρατα της οικουμένης.

Άλλωστε σήμερα, που η Γηραιά Ήπειρος βιώνει στους κόλπους της μια πολεμική σύρραξη, σήμερα στα προηγμένα χρόνια του 21ου αιώνα, πόσο επίκαιρη προβάλλεται η διεκδίκηση της αυτοδιάθεσης των λαών και της ανεξαρτησίας των κρατών; Πόσο διαχρονική προβάλει η ανάγκη για διαρκή άμυνα απέναντι στους ισχυρότερους και το παντοτινό παράδειγμα της ψυχικής δύναμης που αναδύεται από τους αδικημένους του κόσμου;

Στα “προηγμένα” κράτη, στο σύγχρονο πολιτισμό, ακόμα βομβαρδίζονται σχολεία και νοσοκομεία, ακόμα σκοτώνονται παιδιά Που δε θα μάθουν ποτέ το “ΓΙΑΤΙ”!! Πόσο μακριά να ναι, λοιπόν, αυτά τα 196 χρόνια της Ηρωικής Εξόδου; Μήπως βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ;», διερωτήθηκε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Λύρος.

Ακολούθως υπογράμμισε ότι με την έκθεση του Νίκου Σιάμου επιβεβαιώνεται ότι το Μεσολόγγι δεν είναι μόνο πόλη ιστορική, αλλά και πόλη υψηλού πολιτισμού και τέχνης με άξιους εκπροσώπους. «Οι εκδηλώσεις μνήμης για μας εδώ τους Μεσολογγίτες και η συμμετοχή μας σε αυτές δεν είναι απλώς η συμμετοχή σε κάποιους εορτασμούς. Είναι η ένωση μας με το συγκλονιστικό παρελθόν μας. Μέσω μιας μυσταγωγίας που διαχέεται σε όλους, σε κάθε ηλικία, σε όλη την πόλη. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και απομάκρυνσης το κενό αυτό ήταν πολύ βαρύ για την πόλη, για το Δήμο, για κάθε Μεσολογγίτη», συνέχισε και καταλήγοντας κάλεσε όλους να συμμετάσχουν και να ζήσουν τους εορτασμούς σε μια Ιερή πόλη που είναι έτοιμη να δεχτεί και πάλι στην αγκαλιά της χιλιάδες επισκέπτες - προσκυνητές και να μεταδώσει το πνεύμα του σεβασμού και του πατριωτισμού, που είναι βαθιά ριζωμένος σε τούτο εδώ το ΑΛΩΝΑΚΙ.

«Η καρδιά της Ελλάδας θα χτυπήσει και πάλι στο Ιερό Μεσολόγγι», έκλεισε ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Ποδοσφαιρο

Μπασκετ

Μια Εικονα Χιλιες Λεξεις

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr