Ο άνθρωπος που άλλαξε το branding μιας ομάδας

Στον απολογισμό της φετινής σεζόν της ομάδας μπάσκετ του Χαρίλαου Τρικούπη, αναρωτιέται κανείς… Πώς; Από προτελευταία, η ομάδα στις πρώτες 5 αγωνιστικές, κατέληξε να διεκδικεί εισιτήριου ανόδου στην μεγάλη κατηγορία;

Άραγε

Ο Ηλίας Μούτσιος ,να ήταν απλός ένας καλός μαθητής, που διατέλεσε δίπλα σε ισχυρούς δασκάλους και συγκράτησε τα καλύτερά τους στοιχεία; Ή είναι ένα κρυφό ταλέντο που επισκιάζονταν μέχρι που του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει την αξία του εμπράκτως;  

Η ομάδα και ο προπονητής έχουν επιδείξει χαρακτήρα από ισχυρό μέταλλο. Κοίταξαν στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο και κατάφεραν να εισπράξουν, δικαίως, τον σεβασμό όλων και το ζεστό χειροκρότημα της κερκίδας.

Ο σύλλογος του Μεσολογγίου βρέθηκε, από τις τελευταίες, στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας.

Από την στιγμή που ανέλαβε ο Ηλίας Μούτσιος, η ομάδα στην κανονική σεζόν, σε 23 αγώνες ηττήθηκε 4 φορές(2 από την πρωταθλήτρια Καρδίτσα), όσες φορές δηλαδή είχε ηττηθεί σε 5 αγώνες με τον τέως προπονητή της.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης έχει την 2η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (η Καρδίτσα κατέχει την 1η) και την 6η καλύτερη επίθεση.

Τα νούμερα όμως από μόνα τους δεν σημαίνουν κάτι. Θα σταθούμε στο γεγονός , ότι η ομάδα λειτουργεί αποδοτικά και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Το σύνολό της στο παρκέ δίνει την ψυχή του, κάθε φορά που αγωνίζεται, αποπνέοντας σιγουριά, εμπιστοσύνη και σεβασμό προς τους φιλάθλους.

Και επειδή το αθλητικό και αγωνιστικό μέρος ανήκει στους ειδικούς εγώ θα ήθελα να μοιραστώ την προσωπική μου άποψη από ψυχολογικής πλευράς και οπτικής ως φίλαθλος, ως άνθρωπος και ως δημότης της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ο Ηλίας Μούτσιος ενέπνευσε τους παίκτες της ομάδας να βγάζουν σε κάθε παιχνίδι τον καλύτερό τους εαυτό. Να ακολουθούν με ακρίβεια τις οδηγίες και το πλάνο του προπονητή χωρίς να παρεκκλίνουν της πορείας.

Κατ’ ουσία δημιουργήθηκε νέο πλάνο, νέα γραμμή πλεύσης εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Οι παίχτες της ομάδας βγάζουν στο παρκέ όλα εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα τους, αγωνιστικά και ψυχολογικά, που τους διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της κατηγορίας. Αξιοσημείωτο αυτής της επίδοσης είναι το γεγονός πως σε κάθε νίκη παρατηρείται πλουραλισμός, εκτός του σκοραρίσματος, στην ανάδειξη του πολυτιμότερου παίχτη του αγώνα. Η ομάδα του Χαρίλαου Τρικούπη μας διδάσκει μαθήματα συλλογικότητας, εμπιστοσύνης, κοινής πορείας και κοινών στόχων. Χαρακτηριστικό είναι το συναίσθημα μετά από κάθε νίκη αλλά και από κάθε ήττα. Το συναίσθημα του συμπάσχοντος, το συναίσθημα του κοινού βιώματος με τους παίχτες, τον προπονητή και την ομάδα. Ένα συναίσθημα το οποίο μας ενοποιεί ως φιλάθλους ,ως δημότες και κατ’ επέκταση ως ανθρώπους.

Όλο και περισσότερος κόσμος κάθε φορά βρίσκεται στο πλευρό της ομάδας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών: άνδρες-γυναίκες, παιδιά , νέοι, ηλικιωμένοι. Το αξιοσημείωτο όμως είναι πλέον (αυτό δηλαδή που ακούγεται από την μεγαλύτερη μερίδα φιλάθλων)το απαράμιλλο ενδιαφέρον για την πορεία της ομάδας και την στήριξή της από όλους.

Το νέο κίνητρο που απέκτησαν οι φίλαθλοι οφείλεται στο νέο branding που πρεσβεύει η ομάδα υπό την ηγεσία και την κατεύθυνση του Ηλία Μούτσιου. Ο νέος αυτοπροσδιορισμός το νέο όραμα και η εξέλιξή της, είναι συλλογικό επίτευγμα και περιέχει συλλογική εργασία. Μια δουλεία δύσκολη ,ίσως η δυσκολότερη, και όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού, σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και σε κάθε μορφή υγιής διοικητικής δομής. Να αλλάξεις νοοτροπία και τρόπο σκέψης είναι πλέον επίτευγμα. Να χαράξεις μία νέα πορεία και να σε ακολουθούν πιστά και αποδοτικά άνθρωποι με το ίδιο όραμα και κοινές προσδοκίες και πεποιθήσεις με εσένα είναι ένας άθλος τον οποίο έχει ανάγκη όχι μόνο μία ομάδα, αλλά και κάθε κοινωνία που προάγει το κοινό καλό και το συλλογικό έργο των ανθρώπων ενός τόπου.

Σαφώς και η Διοίκηση δεν είναι αμέτοχη. Η ιστορία στα αθλήματα και στις διακρίσεις όλων των κατηγοριών μας έχει διδάξει, ότι υγιής ομάδα σημαίνει και υγιής διοίκηση. Η διοίκηση επένδυσε εντός της ομάδας και έδωσε τη δυνατότητα σε ένα στέλεχος δικό της, το οποίο εργάζεται για πολλά έτη στο πλευρό της, να ηγηθεί της νέας πορείας.

Είναι απολύτως υγιές για έναν οργανισμό να επενδύει σε δικούς του ανθρώπους. Να εμπιστεύεται την εκπαίδευση, τους στόχους, τις φιλοδοξίες, την εξειδίκευση και το όραμα που διαθέτει κάθε άτομο εντός της ομάδας και να του δίνει την κατάλληλη ώθηση να εξελίσσεται διαρκώς. Να τον ωθεί να επιτυγχάνει και να υλοποιεί την οποιαδήποτε φιλοδοξία του, ακόμα και προσωπική, σε κάθε επίπεδο.

 

Ο Ηλίας Μούτσιος κατέχει πλέον, δικαιωματικά, τα ηνία της ομάδας. Είναι ο πλοηγός μίας επιτυχημένης ομάδας και μίας επιτυχημένης πορείας. Η επιτυχία δεν έγκειται μόνο στο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, αλλά και στην νέα στρατηγική που έχει πλέον η ομάδα. Το νέο branding της ομάδας αποτελείται από όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν και διαφοροποιούν την νέα νοοτροπία της ομάδας του Μεσολογγίου επηρεάζοντας και την δική μας υπόσταση ως δημότες, φίλαθλοι και συμπολίτες.

Διότι στο νέο όραμα της ομάδας όλοι εργάζονται με ένα κοινό στόχο και ένα κοινό σκοπό. Να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης του κοινού που προσέρχεται στο γήπεδο κάθε Σάββατο και κάθε Τετάρτη και κάθε Κυριακή και όποτε χρειαστεί για να συμπαρασταθεί στην ομάδα αλλά και να ικανοποιηθούν οι κοινές προσδοκίες όλων μας. Έχοντας σαν σημείο αναφοράς την βελτίωση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη προς το καλύτερο. Καθρεφτίζοντας τις βασικές ανάγκες της τοπικής αλλά και ευρύτερης κοινωνίας σε έναν κοινό σκοπό με την ομάδα μπάσκετ του Μεσολογγίου. Αναφερόμενοι, πάντα, στην άνοδο και στην πρόοδο· και δεν νοείτε η άνοδος στην μεγάλη κατηγορία ως πρωταρχική ανάγκη, αλλά η άνοδος σε ανώτερο επίπεδο ποιότητας, απόδοσης και εξέλιξης εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και εκτός, σε ένα ανώτερο και πιο βιώσιμο επίπεδο ζωής.

Και θεωρείται δεδομένο πλέον, πως εν μέρει έχουμε επιτύχει σε αυτό τον τομέα της εξέλιξης και της ποιότητας. Αρκεί να αναλογιστούμε την εξέλιξή μας ως φίλαθλοι και ως οικοδεσπότες. Τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας σε σχέση με το παρελθόν και εν συγκρίσει με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται ως φιλοξενούμενους. Προάγουμε το «ευ αγωνίζεσθαι» ακόμα και από την κερκίδα. Φέρνουμε τα παιδιά μας στο γήπεδο και τους εξηγούμε κάθε φάση και κάθε στιγμή του αγώνα για να βιώσουν το ίδιο με εμάς. Δημιουργούμε μία παράδοση που ευελπιστούμε θα κρατήσει για καιρό ακόμα, ίσως και για επόμενες γενιές. Πράττουμε αυτό που οφείλουμε ως φίλαθλοι παρότι έχουμε συναντήσει εχθρικές και απειλητικές συμπεριφορές. Πάντα είμαστε υπόδειγμα οικοδεσπότη παραμερίζοντας διαφορές και τις οποιεσδήποτε διενέξεις με τους φιλοξενούμενους. Διότι τα πάντα κρίνονται εντός αγωνιστικού χώρου. Οτιδήποτε άλλο εκτός, θα πρέπει να λογαριάζεται και να αντιμετωπίζεται σε φιλικό επίπεδο.

Ως καλοί οικοδεσπότες αδιαπραγμάτευτη αρχή είναι να αποκτήσουμε και ένα αθλητικό κέντρο (ένα σπίτι-μία έδρα) αντάξιο του ήθους και της εξέλιξης που πρεσβεύουμε ως ομάδα και ως φίλαθλοι.  

Η ομάδα είναι πρωταθλήτρια,

στο ήθος, στη συνέπεια, στην αγωνιστικότητα, στο πάθος, στην ομαδικότητα και το σημαντικότερο στο χαρακτήρα και στην προσωπικότητα που επέδειξε. Κατακτώντας εκ νέου το κοινό και μαθαίνοντάς μας, πως συλλογικά τα πάντα λειτουργούν αποδοτικότερα και ποιοτικότερα.

Ως Ομάδα Λειτουργούμε Καλύτερα!

Επιμέλεια: Ανδρέας Τσολίγκας

Φίλος του αθλήματος και της Ομάδας του Χαρίλαου Τρικούπη

           

           

 

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr