Ανάμικτες εντυπώσεις άφησε η νεοφώτιστη στην Α1 ομάδα του Μεσολογγίου, κατά τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, καθώς τις τρεις συνεχόμενες νίκες του ξεκινήματος ακολούθησαν οι οκτώ συνεχόμενες ήττες.
Έτσι κι αλλιώς η παραμονή της ομάδας στην κατηγορία ήταν εξ αρχής ένας πολύ δύσκολος αντικειμενικά στόχος, βάσει των οικονομικών δεδομένων, του ρόστερ, αλλά και της εμπειρίας και του μεγέθους των αντιπάλων.
Βέβαια, το αρχικό 3/3 με τις μεγάλες νίκες επί των Άρη, Κολοσσού και Ιωνικού εντυπωσίασε την μπασκετική Ελλάδα και θέριεψε τις ελπίδες για μία καλή πορεία στο πρωτάθλημα και την παραμονή στην κατηγορία. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη και μέχρι τη λήξη του πρώτου γύρου η ομάδα δεν ξαναγνώρισε τη νίκη. Οι αιτίες ήταν πολλές.
Πρώτα πρώτα η δυναμικότητα των αντιπάλων, καθώς οι περισσότερες ομάδες που αντιμετώπισε από την 4η αγωνιστική και μετά, αποτελούν την αφρόκρεμα του φετινού πρωταθλήματος (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Προμηθέας, Περιστέρι), με το Λαύριο να αποτελεί την έκπληξη του πρωταθλήματος, τους ΠΑΟΚ και Ηρακλή να διαθέτουν όνομα και εμπειρία και την Λάρισα να έχει αρκετά καλό σύνολο.
Ρόλο έπαιξαν επίσης και οι αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, αφού η ομάδα αναγκάστηκε να αλλάξει τους τρεις από τους έξι ξένους παίκτες της (στη θέση των Μάθις, Φέργκιουσον και Μπράουν, ήρθαν οι Λόρενς, Γκότσερ και Πουαριέ), με αποτέλεσμα να απειληθεί κάπως η συνοχή της ομάδας, ενώ ξαφνικά εξ αιτίας πειθαρχικού παραπτώματος, αποχώρησε από την ομάδα και ο Γιάννης Αγραβάνης, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ο καλύτερος Έλληνας παίκτης της. Στα αρνητικά να προσθέσουμε και τους τραυματισμούς των Σαχπατζίδη και Γκριν, που έλειψαν από τέσσερα ματς, με μεγαλύτερη απώλεια βέβαια αυτή του Αμερικανού σούτινγκ γκαρντ, που είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας.
Παρ’ όλα αυτά, αν εξαιρέσει κανείς δυο-τρία παιγνίδια (με ΑΕΚ στο Αγρίνιο και Λαύριο και Λάρισα εκτός), που το Μεσολόγγι ηττήθηκε καθαρά, στα υπόλοιπα παιγνίδια πραγματοποίησε αρκετά καλές εμφανίσεις και πάλεψε για τη νίκη.
Στον αγώνα με τον Ηρακλή στο Αγρίνιο στάθηκε άτυχο, καθώς έχασε 68-71 με σουτ στην εκπνοή του αγώνα, με τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό (που ήρθε στο Αγρίνιο με 3-4 ελλείψεις) έχασε μόλις με 7 πόντους (66-73), ενώ κατάφερε να τον τρομάξει λίγο, όταν 5΄ λεπτά πριν τη λήξη προηγήθηκε 62-61, με τον ισχυρό και έμπειρο Προμηθέα ήταν ανταγωνιστικό μέχρι την τελευταία περίοδο και στην Θεσσαλονίκη απέναντι στον έμπειρο ΠΑΟΚ ήταν για μεγάλο διάστημα κοντά στο σκορ, αλλά στο τέλος έμεινε από λύσεις και από δυνάμεις και γνώρισε την ήττα.
Η συνολική εικόνα λοιπόν της ομάδας μέχρι τώρα, στην παρθενική της συμμετοχή στην κορυφαία κατηγορία του Ελληνικού πρωταθλήματος κρίνεται θετική. Παρά τα προβλήματα συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στους στόχους της, που ήταν και είναι μία αξιοπρεπής πορεία στο πρωτάθλημα και η παραμονή στην κατηγορία.
Τι έχασε και τι κέρδισε η ομάδα από τις αλλαγές στο ρόστερ.
Αυτοί που έφυγαν:
ΑΝΤΟΝΥ ΜΑΘΙΣ: Σωστή η αντικατάστασή του, αφού στους 5 αγώνες που έπαιξε η συνεισφορά του ήταν πολύ μικρή, αφού αγωνιζόμενος για 8΄ λεπτά περίπου κατά μέσο όρο, είχε μόλις 12 πόντους (2,4 μ.ο.) και μηδαμινή αμυντική προσφορά.
ΤΖΑΖΜΑΡ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ: Καλός και έμπειρος παίκτης, που όμως δεν ικανοποίησε πλήρως με την απόδοσή του. Ενσωματώθηκε λίγο αργότερα στην ομάδα παίρνοντας την θέση του Τάι Κόκφιλντ και αγωνίστηκε ως βασικός πλεϊμέικερ στα 8 πρώτα παιγνίδια. Με 27΄.4΄΄ μ.ο. χρόνο ανά αγώνα, σημείωσε 66 πόντους (8,3 μ.ο.), χωρίς ιδιαίτερα καλά ποσοστά στα σουτ (32,3% στα δίποντα και 27,3% στα τρίποντα) και έδωσε 22 ασίστ (2,8 μ.ο.). Μπορούσε να προσφέρει περισσότερα.
ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Κι αυτός δεν ήρθε από την αρχή στην ομάδα (δανεικός από τον Προμηθέα), αλλά αμέσως πήρε μεγάλο χρόνο συμμετοχής (σχεδόν 32΄ λεπτά μ.ο.) και στους 6 αγώνες που πρόλαβε να αγωνιστεί, πρόσφερε πολλά και σε άμυνα και σε επίθεση και ήταν από τους βασικούς συντελεστές των τριών νικών της ομάδας στο ξεκίνημα. Σημείωσε 81 πόντους (13,5 μ.ο.), έχοντας 42% στα δίποντα και 39% στα τρίποντα και είχε 23 ριμπάουντ (3,8 μ.ο.) και 9 κλεψίματα. Απώλεια που οπωσδήποτε αποδυνάμωσε την ομάδα.
ΤΣΑΝΤ ΜΠΡΑΟΥΝ: Ίσως η πιο σημαντική απώλεια για το Μεσολόγγι, καθώς ο δυναμικός Αμερικανός σέντερ ήταν από τους κορυφαίους του Ελληνικού πρωταθλήματος, αφού μέχρι να φύγει βρισκόταν στην 3η θέση στα ριμπάουντ (μετά τους Γουέμπ και Καββαδά) και στην 5η στο σύστημα αξιολόγησης (ranking). Δεν έλειψε από κανέναν αγώνα της ομάδας και σε 10 παιγνίδια είχε συμμετοχή 28΄ λεπτά περίπου ανά ματς. Σημείωσε 125 πόντους (12,5 μ.ο.), πήρε 89 ριμπάουντ (8,9 μ.ο.) και είχε 7 τάπες, 7 κλεψίματα και μ.ο. ranking 17.
Η ομάδα στον πρώτο γύρο στηρίχτηκε κυρίως στους ξένους της, αφού ο ελληνικός κορμός δείχνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Ειδικότερα:
ΝΤΕΒΟΝΤΕ ΓΚΡΙΝ: Η δύναμη πυρός της ομάδας και ο πρώτος της σκόρερ μέχρι τώρα. Δυστυχώς λόγω τραυματισμών αγωνίστηκε μόνο στα 7 από τα 11 ματς του πρώτου γύρου, σημειώνοντας 113 πόντους (16,2 μ.ο.), με 20 τρίποντα, ενώ είχε και 25 ριμπάουντ, 16 ασίστ. Πολύτιμος παίκτης, ταλέντο και κλασσικός σουτέρ κυρίως τριών πόντων, που αναδείχθηκε 4 φορές MVP ως τώρα.
ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΑΜΑΡΝΤΙ: Φιλότιμος και έμπειρος παίκτης ο Καναδός, που δεν έχει χάσει ματς και παίρνει αρκετά λεπτά συμμετοχής, προσφέροντας στην ομάδα 77 πόντους (7 μ.ο.), αλλά και 47 ριμπάουντ (6,7 μ.ο.). Θετικός ο απολογισμός του.
ΚΕΒΙΝ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ: Ο έμπειρος Αμερικανός δεν έχει ικανοποιήσει πλήρως, καθώς η απόδοσή του είναι ασταθής. Έκανε δύο πολύ καλά παιγνίδια με Λαύριο και ΠΑΟΚ, αλλά στα υπόλοιπα δεν ξέφυγε από την μετριότητα. Ο απολογισμός του μέχρι τώρα: 58 πόντοι (5,3 μ.ο.), 24 ριμπάουντ, 16 ασίστ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Ο μόνος από τους Έλληνες παίκτες της ομάδας, που έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά. Ήταν κι αυτός όμως λίγο ασταθής, αφού σε άλλα ματς είχε πολύ σημαντική παρουσία και σε άλλα δεν φάνηκε σχεδόν καθόλου. Πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής και πρόσφερε 79 πόντους (7,2 μ.ο.) με 13 τρίποντα, 25 ασίστ (2,3 μ.ο.), 26 ριμπάουντ (2,4 μ.ο.) και 8 κλεψίματα.
Από τους υπόλοιπους Έλληνες παίκτες μόνο ο Σαχπατζίδης είχε κάποια ουσιαστική προσφορά (αν και ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό) και σε 8 αγώνες είχε 38 πόντους, 22 ριμπάουντ και 4 τάπες. Από τους άλλους ο Μοτσενίγος είχε συνολικά 33 πόντους, 11 ριμπάουντ και 12 ασίστ και ο Γράβας 26 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα. Ναούμης και Χονδρογιάννης έμειναν σε πολύ ρηχά νερά.
Οι νέοι παίκτες που ήρθαν έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν αρκετά.
Ο Γιουτζίν Λόρενς, που αντικατέστησε τον Φέργκιουσον στη θέση του πλεϊμέικερ, είναι κι αυτός έμπειρος, με τα ίδια περίπου αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Στα 4 ματς που πρόλαβε να αγωνιστεί δεν έχει βοηθήσει αρκετά στην επίθεση (με 4 πόντους μ.ο.), αλλά έφτασε ήδη τις 22 ασίστ (5,5 μ.ο.), δηλαδή διπλάσιες από τον Φέργκιουσον.
Ο Τόντρικ Γκότσερ ίσως αποδειχθεί η πιο επιτυχημένη μεταγραφή, αφού με αυτά που έδειξε στους δύο μόλις αγώνες που έπαιξε, μάλλον θα είναι ο νέος σταρ της ομάδας. Στα ματς με Προμηθέα και ΠΑΟΚ έσπασε τα κοντέρ στο ranking (34 και 35 αντίστοιχα), σημειώνοντας 53 συνολικά πόντους με 7/12 τρίποντα και έχοντας ακόμη 10 ασίστ, 8 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα.
Ο Νταρέλ Πουαριέ, που ήρθε για να αντικαταστήσει τον Μπράουν στη θέση του σέντερ, στο πρώτο του ματς με την νέα του ομάδα, στην Θεσσαλονίκη εναντίον του ΠΑΟΚ, είχε 16 πόντους και 8 ριμπάουντ και έδειξε ότι είναι καλός παίκτης και μπορεί να προσφέρει αρκετά. Ο Γάλλος σε σχέση με τον προκάτοχό του, μπορεί να υστερεί λίγο σε δύναμη και σε όγκο, αλλά έχει καλή τεχνική και ποιότητα, καλό σουτ από μέση απόσταση και καλύτερο παιγνίδι στο ένας με έναν.
Τέλος, ο Αλέξανδρος Σταματογιάννης, που αποκτήθηκε λόγω του τραυματισμού του Σαχπατζίδη, έχει μικρό χρόνο συμμετοχής ως τώρα.
Έτσι ο Ντίνος Καλαμπάκος καλείται τώρα να μοντάρει σχεδόν από την αρχή μια κάπως διαφορετική ομάδα παικτών, από αυτή που ξεκίνησε την προετοιμασία και όλοι μαζί να κυνηγήσουν στον 2ο γύρο το όνειρο της παραμονής.
Η αποστολή είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το αρχικό προβάδισμα από το 3/3 του ξεκινήματος εξανεμίστηκε και η προσπάθεια ξεκινάει και πάλι από το μηδέν, καθώς με τη λήξη του πρώτου γύρου το Μεσολόγγι ΒΑΧΙ ισοβαθμεί με Άρη και Λάρισα στις τελευταίες θέσεις, έχοντας από 3 νίκες η κάθε ομάδα. Αυτοί οι δύο, Άρης και Λάρισα, φαίνεται ότι θα είναι οι κυριότεροι αντίπαλοί του στη μάχη της παραμονής, μαζί ίσως και με τους Ιωνικό και Κολοσσό, που έχουν από 4 νίκες.
Αναμένεται λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια του πρωταθλήματος, με την ελπίδα η τοπική ομάδα να εξασφαλίσει στο τέλος την παραμονή της στην Α1 Εθνική κατηγορία.
Επιμέλεια: Μιλτιάδης Ζαβέρδας