ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ των Κοινοτήτων Μεσολογγίου και Κατοχής για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου

Με έκπληξη διαβάσαμε δημοσιεύματα για το πράσινο φως που άναψε η κυβέρνηση στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου ποταμού.

Ο Αχελώος ξεκινώντας από την Πίνδο, περνώντας μέσα από όλη τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, καταλήγει στο Ιόνιο πέλαγος σχηματίζοντας το αξεπέραστο δέλτα του στην περιοχή των Οινιαδών, δίνοντας ζωή με τα φερτά υλικά του στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Οι εκβολές του χαρακτηρίζονται από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Μεσογείου, ενώ έχει χαρακτηριστεί και τόπος κοινοτικής σημασίας στη μεσογειακή γεωγραφική περιοχή.

Η ανθρώπινη παρέμβαση στον Αχελώο - με τα υδροηλεκτρικά φράγματα που έχουν κατασκευαστεί - έχει ήδη ορατές συνέπειες σε όλο το οικοσύστημα (εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας στις περιοχές παρέμβασης, αποψίλωση των παραποτάμιων οικισμών, λιγότερη απορροή στις εκβολές του). Οι συνέπειες μιας νέας επέμβασης θα επηρεάσουν πολλαπλώς τις παραποτάμιες, και όχι μόνον, περιοχές σε όλο το μήκος του ποταμού (217 χιλιόμετρα) όσο κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα επηρεαστεί η Αιτωλοακαρνανία από την εκτροπή του.

Το θέμα αυτό είναι μια υπόθεση πολυσυζητημένη. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα, έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και έχουν επίσης εκδοθεί πολλές δικαστικές αποφάσεις. 

Σύμφωνα με την υπ’αριθμ.26/2014 σημαντική απόφαση της  Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , υπάρχουν οι εξής διαπιστώσεις:

1.ΔΕΝ προκύπτει ότι με το σχέδιο για την άρδευση και δευτερευόντως την ύδρευση της  Θεσσαλίας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα επιδιωκόμενα οφέλη θα προσφέρουν περισσότερα στην υγεία και στην ασφάλεια των ανθρώπων καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

2.ΔΕΝ βεβαιώνεται ότι οι στόχοι του σχεδίου δε μπορούν να επιτευχθούν με άλλα μέσα τα οποία θα συνιστούσαν σαφώς καλύτερη περιβαλλοντική επιλογή.

3.ΔΕΝ έχουν ληφθεί  τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος  της ανεπάρκειας υδάτινων πόρων στη θεσσαλική πεδιάδα, όπως ο έλεγχος γεωτρήσεων, τα μικρά έργα αξιοποίησης των υδάτων της Θεσσαλίας και η προσαρμογή των καλλιεργειών στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την εγκατάλειψη των υδροβόρων καλλιεργειών και την αντικατάσταση των μεθόδων άρδευσης, ώστε τελικά  να μην σπαταλώνται πολύτιμοι υδάτινοι πόροι.

4.ΔΕΝ έχουν ληφθεί όλα τα εφικτά και πρακτικά μέτρα για το μετριασμό των αρνητικών συνεπειών στην κατάσταση του συστήματος επιφανειακών και υπογείων υδάτων του ποταμού Αχελώου.

5.ΔΕΝ εκπληρώθηκε η απαιτούμενη υποχρέωση ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού της περιοχής.

Τα ΔΕΝ που θέτει η δικαστική απόφαση με τον συλλογισμό της είναι βεβαίως πολύ περισσότερα, ενώ ταυτόχρονα, διαβάζοντας κανείς τις ευρωπαϊκές οδηγίες απορεί γιατί ακόμα και σήμερα συζητάμε για την εκτροπή του Αχελώου. 

Έχει δαπανηθεί τόσο δημόσιο χρήμα, τόσος χρόνος, τόση ενέργεια, για κάτι που ισχύει διεθνώς : η εκτροπή των ποταμών δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη στα ίδια τα  ποτάμια και τεράστιες δαπάνες στους κρατικούς προϋπολογισμούς χωρίς να αποφέρει τα αναμενόμενα και υπερεκτιμημένα αποτελέσματα (παραδείγματα υπάρχουν σε Αυστραλία, Νότια Αφρική, Ισπανία).

Το Ελληνικό κράτος χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς πρόβλεψη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και  χωρίς συνολική μελέτη διαχείρισης υδάτων, παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες καθώς και βασικές αρχές, όπως αυτές της προστασίας του περιβάλλοντος, της πρόληψης, της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης. Τι προσφέρει ο Αχελώος στις περιοχές που διασχίζει; Έχει γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη των επιπτώσεων για τις εκβολές του Αχελώου, τις παραποτάμιες περιοχές, την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου; 

Γιατί  εκτροπή σημαίνει απομάκρυνση από την κανονική κατεύθυνση, απομάκρυνση από την αρχική πορεία και τέτοιου είδους ανθρώπινες επεμβάσεις υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον και δε συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του.

Ως Κοινότητες που επηρεαζόμαστε άμεσα από τις επιπτώσεις της μείωσης της απορροής του Αχελώου προς τις εκβολές του, προσκαλούμε  τους Δήμους και τις Κοινότητες τις οποίες διασχίζει ο Αχελώος να κινητοποιηθούν για την προστασία του ποταμού.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε είδους ενέργεια που θα υποβαθμίσει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. 

Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου: Όλγα Δασκαλή (Πρόεδρος), Νικόλαος Σταμάτης, Ανδριανή Χαλαζιά, Χρήστος Φούντας, Γιώργος Καραδήμας, Θύμιος Δενδρινός, Ανδρέας Σπανός, Νίκος Μπαρμπετάκης, Δημήτρης Φρικασές.  

Συμβούλιο Κοινότητας Κατοχής: Γιώργος Καλόκληρος (Πρόεδρος), Ντερε Ροδάνθη, Μουστάκα Όλγα, Γαλανός Αθανάσιος, Ζυγιώτης Γεράσιμος, Μαζαράκης Παναγιώτης, Μπακογιάννης Αναστάσιος.

           

           

 

Τελευταια νεα

 

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr