Λαϊκή Συσπείρωση ΙΠ Μεσολογγίου: Για την νέα σχολική χρονιά

Καθόλου ανέφελη η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς”

Πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς εχθές και θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλον τον κόσμο της εκπαίδευσης, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, καλή και δημιουργική χρονιά, στην προσπάθεια της κατάκτησης της ολόπλευρης μόρφωσης των παιδιών μας.

Δυστυχώς όμως καθόλου ανέφελη δεν ήταν αυτή η έναρξη. Με το “καλημέρα” του σχολικού έτους γκρεμίστηκε με πάταγο το αφήγημα της κυβέρνησης ότι το “σχολείο μπαίνει σε προτεραιότητα”!!!

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με τις αποφάσεις και εγκυκλίους που προβλέπουν συγχωνεύσεις τμημάτων με αποτέλεσμα την “σαρδελοποίηση” των μαθητών σε 25αρια και μεγαλύτερα τμήματα και την υποβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και οι ανάγκες της Παράλληλης στήριξης.

Στο “παραπέντε” ενημερώθηκαν οι μαθητές τμημάτων κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου των Λυκείων Ευηνοχωρίου, Αιτωλικού και Νεοχωρίου ότι πρέπει να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Κλείνει το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση έχει βάλει ξεκάθαρα την μόρφωση των παιδιών μας στο ζύγι του “κόστους-όφελους”.

“Τσιγκουνεύεται” , αφού είναι κόστος , την πρόσληψη των απαραίτητων εκπαιδευτικών, την κατασκευή σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων, από την μια πλευρά.

Από την άλλη όμως, είναι “απλόχερη” όταν μοιράζει χρήματα σε ιδιώτες , από τις τσέπες των μαθητών και των γονιών τους, όπως στο ψηφιακό φροντιστήριο, ή σε εκδοτικούς οίκους με το πολλαπλό βιβλίο.

Είναι τόσο μεγάλο το άγχος του υπουργείου για το “πόσα θα εξοικονομηθούν” , που ζητούν από τις Διευθύνσεις Αβάθμιας και Ββάθμιας Εκπαίδευσης , πριν καν οι μαθητές μπουν στις τάξεις, την καταμέτρηση του προσωπικού που εξοικονομήθηκε (σε άτομα και διδακτικές ώρες) από την συγχώνευση των τμημάτων.

Κουβέντα για το έγκλημα βέβαια που συντελείται και ως προς την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, και ως προς τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, που θα κληθούν να παράγουν έργο σε πολυάριθμες τάξεις και συχνά μετακινούμενοι από σχολείο σε σχολείο.

Κουβέντα για τους γονείς, που ασφυκτιούν να βγάλουν οικονομικά τον μήνα, λόγω της μεγάλης ακρίβειας, του τεράστιου ενεργειακού κόστους και των κατακρεουργημένων μισθών, που βλέπουν οτι “πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη” για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το δικαίωμα στην μόρφωση.

Και όλα αυτά με κακοσυντηρημένα και πολλές φορές επικίνδυνα σχολικά κτήρια, με τις πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση επισκευές να περιορίζονται σε σοβαντίσματα, αντικαταστάσεις παλαιών τουαλετών και βελτίωση αύλειων χώρων (αυτά μόνο προβλέπουν οι εξαγγελίες της για τα 250 εκ για παρεμβάσεις στα σχολεία).

Το γεγονός ότι τα περισσότερα κτήρια είναι παλαιά και καταπονημένα, χωρίς ελέγχους στατικότητας και άδειες, με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μάλλον είναι θέμα “ήσσονος” σημασίας για τους κυβερνόντες και τους υποστηρικτές τους.

Όμως η ασφάλεια των μαθητών και των εργαζόμενων καθόλου “ήσσονος” σημασίας δεν είναι. Ας φανταστεί κανείς τι θα γίνει για πχ στις νέες πτώσεις των σοβάδων από τα ταβάνια, ή σε μια δυσλειτουργεία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ή των λεβητών εν ώρα μαθήματος ή διαλείμματος.

Θα φταίει η “κακιά η ώρα” ή θα είναι ενα ακόμα κομμάτι στο γαϊτανάκι της πολιτικής του “πάμε και όπου βγει;”

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά την άμεση ανάκληση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Καμία συγχώνευση τμημάτων και πλήρης κάλυψη όλων των κενών του εκπαιδευτικού προσωπικού με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Ζητά την αύξηση των δαπανών για την παιδεία , ώστε τα παιδιά μας να μορφώνονται   σε σύγχρονα ασφαλή κτίρια , με ολιγομελή τμήματα , χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών τους.

Καλούμε όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα, γονείς- εκπαιδευτικούς και μαθητές, τους μαζικούς φορείς και τα εργατικά σωματεία σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δράση. Δράση για το δικαίωμα στην άμεση, απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, για να “γεννούνε τα σκοτάδια φως”, απέναντι στο γκρίζο που θέλουν να μας επιβάλουν!!!

Βάνα Πατρινού

Δημοτική Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση

           

           

 

Τελευταια νεα

 

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr