Επιστροφή στο κύπελλο Ελλάδος για την ΑΕ Μεσολογγίου

Επιμέλεια: Μιλτιάδης Ζαβέρδας

Η ΑΕ Μεσολογγίου επιστρέφει φέτος στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος και αγωνίζεται στη Λάρισα με τον Οικονόμο Τσαριτσάνης, χάρη στην καθιέρωση από την ΕΠΟ του νέου συστήματος διεξαγωγής, που επιτρέπει στους περσινούς κυπελλούχους των τοπικών Ενώσεων της χώρας, να λαμβάνουν μέρος στον θεσμό. Ένας ιστορικός θεσμός στον οποίο το σωματείο της Ένωσης έχει πολλές συμμετοχές κατά το παρελθόν, με περίφημες εμφανίσεις και κάποιες μεγάλες προκρίσεις.

Ας επιχειρήσουμε μία μικρή συνοπτική αναδρομή, στους πιο σημαντικούς αγώνες της ΑΕΜ στον θεσμό.

Οκτώβριος 1948: ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ 0-1.

Η πρώτη συμμετοχή της ΑΕΜ στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος. Αντιμετωπίζει τον πρωταθλητή τότε της ΕΠΣ Πατρών Απόλλωνα και ηττάται πολύ δύσκολα με 1-0. 

Νοέμβριος 1951: ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-0.

Η πρώτη μεγάλη πρόκριση, με την Ένωση να επικρατεί με 1-0 του πολύ ισχυρού Παναιτωλικού (αποκλείεται στη συνέχεια στη Πάτρα από τον Αστέρα, 1-2 στη παράταση). 

Φεβρουάριος 1957: ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 0-0 (2-0 ά.α.).

Η μεγάλη ΑΕΜ του Γκούβα αντιμετωπίζει τον πανίσχυρο Παναιγιάλειο των ακριβοπληρωμένων λεγεωνάριων. Στέκεται περίφημα και διατηρεί το 0-0, όταν λίγα λεπτά πριν τη λήξη αναγκάζεται να αποχωρήσει λόγω της μεροληπτικής διαιτησίας.

Περίοδος 1957-58: Η Ένωση αποκλείει Απόλλωνα Πατρών, Αστέρα Αμαλιάδος και Αστέρα Πατρών και αποκλείεται στη συνέχεια πολύ δύσκολα στη Πάτρα από τον ισχυρό Ολυμπιακό (1-2), φθάνοντας ένα βήμα πριν τον τελικό της ΕΠΣ Πατρών. 

Αρχές 1965: ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 2-1.

Νέα μεγάλη πρόκριση επί του Παναιτωλικού, και στη συνέχεια άδικος αποκλεισμός στη Πάτρα από την περίφημη Παναχαϊκή. Μετά από καταπληκτική εμφάνιση η ΑΕΜ θα προηγηθεί με 0-1, θα χάσει πέναλτυ να κάνει το 0-2 και τελικά χάρη σε ανύπαρκτο πέναλτυ που χάρισε ο διαιτητής στην Παναχαϊκή, η ομάδα των Πατρών θα ισοφαρίσει στα τελευταία λεπτά, με την ΑΕΜ να αποχωρεί από τον αγώνα διαμαρτυρόμενη. 

Αρχές 1971: ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 1-1 (3-2π.) και μετά: ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ 2-2 (2-4π.) Δύο μεγάλοι αγώνες με ομάδες της τότε Β΄ Εθνικής. 

Δεκέμβριος 1977: ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ 0-1,

Η ΑΕΜ συμμετέχει στον θεσμό αγωνιζόμενη στη Β΄ Εθνική. Τέλος, ακολουθούν 4 περίοδοι που η ομάδα αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική και συμμετέχει στο Κύπελλο Ελλάδος με το σύστημα των ομίλων, χωρίς να καταφέρει να προκριθεί κάποια φορά. Έχει όμως την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε μεγάλα γήπεδα της χώρας με ομάδες της Α΄ Εθνικής, αλλά και να πετύχει μία ιστορική νίκη.

Το 1989 αντιμετωπίζει το Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο (0-5), το 1990 την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια (1-5), το 1991 τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα (1-4), ενώ το 1994 επικρατεί στο Μεσολόγγι με σκορ 1-0 του ΟΦΗ του Γκέραρντ, αποτέλεσμα που έκανε μεγάλη αίσθηση.

           

           

 

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr