Ο δήμος την Παρασκευή μπαίνει στο βαθυ κόκκινο και επηρεάζονται σχολεία-μετακινήσεις-εμπόριο.
Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι με την κατάσταση που επικρατεί στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικά στους δήμους Μεσολογγίου και Αγρινίου, ως προς την πορεία της πανδημίας.
Ουσιαστικά η Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Κάλυμνο, είναι οι δυο περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου η πανδημία, έστω και αργά, υποχωρεί.
Τα αίτια είναι λίγο έως πολύ γνωστά και έχουν να κάνουν με την χαλαρότητα που επικράτησε σχεδόν παντού, από το Σαββατοκύριακο Λαζάρου-Κυριακής των Βαϊων και μέχρι και την Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα.
“Πολύ κακή” χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο agriniopress την κατάσταση στο δήμο Μεσολογγίου ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας (σ.σ. καταγόμενος από Ναυπακτία).
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ειδικών προς το παρόν επικεντρώνεται στις περιοχές Μεσολογγίου-Αιτωλικού, παρά στον δήμο Αγρινίου αφού τα κρούσματα είναι πάρα πολλά σε σχέση με τον πληθυσμό. Για παράδειγμα τα 20 κρούσματα στο Αιτωλικό, αντιστοιχούν σε 300-400 στο Αγρίνιο καθημερινά, για να αντιληφθεί κάνεις το μέγεθος του προβλήματος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το σίγουρο είναι πως την Παρασκευή 7 Μαΐου ο δήμος Μεσολογγίου θα μπει στο “βαθύ κόκκινο” και αυτό θα επηρεάσει τις μετακινήσεις, την λειτουργία του λιανεμπορίου, τη λειτουργία των σχολείων και άλλες δραστηριότητες. Πχ το λιανεμπόριο θα επιστρέψει στο click away, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
“Πρέπει να δούμε και να αναλύσουμε τα σημερινά αλλά και όσα στοιχεία θα λάβουμε αύριο Παρασκευή. Το σίγουρο είναι οι ο δήμος Μεσολογγίου θα μπει στο “βαθύ κόκκινο” , που είναι ένα βήμα πριν το σκληρό lockdown. Τώρα, εάν τα στοιχεία είναι “καταστροφικά” τις επόμενες μέρες, δεν αποκλείεται να εισηγηθούμε να μπει η περιοχή στην επόμενη φάση, όπως συνέβη με την Κάλυμνο”, τόνισε ο γνωστός λοιμωξιολόγος.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Σύψα πάντως φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής σκληρών περιορισμών, τόσο σε Μεσολόγγι-Αιτωλικό και ακόμη περισσότερο στο Αγρίνιο, που βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση.
Όλα αυτά βέβαια μπορεί να ανατραπούν, αφού πολλές περιπτώσεις ασθενών δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί, μιας και ο χρόνος επώασης της νόσου είναι συγκεκριμένος και εκτείνεται μέχρι και στις 14 μέρες. Και όλοι γνωρίζουν την χαλαρότητα που επικράτησε, μέχρι πριν λίγες μέρες.
Αυτό που αναμένεται να τονίσουν ακόμη οι ειδικοί είναι η ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, όπως αποστάσεις, ατομική καθαριότητα, χρήση μάσκας κλπ.
Πηγή: agriniopress.gr