
Επί μήνες παρακολουθούμε όλοι οι δημότες μια συστηματική αποψίλωση του πρασίνου στην πόλη και στον Δήμο μας.
Μεγάλα, ώριμα δέντρα, που χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναπτυχθούν και αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της φυσιογνωμίας του τόπου μας, κόβονται από τη ρίζα και εξαφανίζονται.
Και μαζί με αυτά παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα: Με ποιες αποφάσεις και εγκρίσεις γίνονται αυτές οι κοπές; Ποιος τις αποφασίζει; Πού καταλήγει η σημαντικής αξίας ξυλεία που προκύπτει και ποιος τελικά επωφελείται από αυτή;
Η πρόσφατη ολοκληρωτική καταστροφή ενός από τα χαρακτηριστικότερα τοπόσημα της πόλης μας, του γνωστού «Δασακίου» στο λιμάνι, που δικαιολογημένα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, καθώς και η κοπή μεγάλων δέντρων στην ιστορική Πύλη της Ιερής Πόλης, δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απαντήσεις.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά και αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία ιστορικών και ιδιαίτερων σημείων της πόλης μας. Η νομιμότητά τους οφείλει πλέον να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Για τον λόγο αυτό, σήμερα, 31 Αυγούστου 2026, κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας – Παράλληλη Έδρα Μεσολογγίου, κατά παντός υπευθύνου, θέτοντας υπόψη της τα συγκεκριμένα περιστατικά και ζητώντας τη διερεύνησή τους και την απόδοση τυχόν ευθυνών.
Έπραξα αυτό που θεσμικά και ηθικά όφειλα να πράξω.
Το πράσινο, η δημόσια περιουσία και τα ιστορικά τοπόσημα του Μεσολογγίου δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκουν στους δημότες και στις επόμενες γενιές.
Και όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά ερωτήματα, η σιωπή δεν είναι επιλογή.
Κώστας Λύρος
π. Δήμαρχος Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου



















