Έντεκα χρόνια χωρίς τον Γιάννη Κυράστα


Ήταν 1 Απριλίου 2004, ακούγοντας σαν ψέμα την θλιβερή είδηση, πως ο Γιάννης μας «άφησε» για να ταξιδέψει στην γειτονιά των αγγέλων … Ο άνθρωπος που τίμησε ως ποδοσφαιριστής (και μάλιστα ως αρχηγός) τη φανέλα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος.

Ο άνθρωπος που έβαλε το δικό του «λιθαράκι» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο μεγάλος προπονητής που το 1988 ήρθε στο Μεσολόγγι για να μας «διδάξει» ποδόσφαιρο και ήθος …

Ποιος ήταν ο Γιάννης Κυράστας ;

Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1952 στον Πειραιά. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στο τσικό του Ολυμπιακού και γρήγορα προωθήθηκε στην «πρώτη» ομάδα, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα, στις 10 Δεκεμβρίου 1972, εναντίον της Καβάλας. Στους ερυθρόλευκους έμεινε μέχρι το 1981 όταν και «μετακόμισε» στον «αιώνιο» αντίπαλό του Παναθηναϊκό.

Με το «τριφύλλι» έζησε εξίσου σημαντικές στιγμές. Αγωνίστηκε επί πέντε σερί περιόδους και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1986 ενάντια στον Άρη Θεσσαλονίκης. Υπήρξε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της εθνικής Ελλάδος, φορώντας το εθνόσημο έντεκα ολόκληρα χρόνια.

Κορυφαίες στιγμές της πολυετούς ποδοσφαιρικής του καριέρας, η συμμετοχή του με τα γαλανόλευκα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980  στα γήπεδα της Ιταλίας, η μεγάλη πορεία του ΠΑΟ στο κύπελλο Πρωταθλητριών το 1985 φτάνοντας ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, τα 7 πρωταθλήματα και τα 6 κύπελλα Ελλάδος.

 Όταν «κρέμασε» τα παπούτσια του, ασχολήθηκε με την προπονητική, διαγράφοντας μία λαμπρή πορεία. Ακόμα και σήμερα θυμούνται πολλοί φίλοι, την πρώτη από τις συνολικά δύο του θητείες στους ‘’πράσινους’’. Την ομάδα που το 2000 έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αποδίδοντας την καλύτερη μπάλα … Πέρασε από τους πάγκους πολλών ομάδων (Εθνικό Ελληνορώσων,  Α.Ε. Μεσολογγίου, Προοδευτική, Εθνικό Πειραιώς, Πανιώνιο, Παναργειακό, Πανηλειακό, Παναθηναϊκό και Ηρακλή.

 Όλοι όσοι τον έζησαν από κοντά και αυτοί που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του, μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Μία σπουδαία προσωπικότητα που πρόσφερε πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο Μεσολόγγι λατρεύτηκε από τους φίλους της Α.Ε. Μεσολογγίου αλλά και από τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους του νομού μας.

Η παρουσία του εκεί, ενέπνευσε πολλούς να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και βοήθησε καταλυτικά στην ποδοσφαιρική και μετέπειτα προπονητική σταδιοδρομία σπουδαίων παικτών από το Μεσολόγγι και τις γύρω περιοχές. Παλιές ρομαντικές εποχές, επί προεδρίας του αείμνηστου Νίκου Καρανίκα, με προπονητή τον Γιάννη Κυράστα και βοηθό του τον Μίμη Δενδρινό (Φωτο) …

Γιάννη σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσες … Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ !!! 

Ποδόσφαιρο Αιτωλ/νίας

 

           

           

 

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr