Γιάννης Παπακωνσταντίνου: "Για το καλό του ποδοσφαίρου το νέο νομοσχέδιο"


Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΠΟ για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η σχετική οδηγία της FIFA, έχει προκαλέσει αναταράξεις στους κόλπους του, αφού αναμένονται σαρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές θα μπορούν να απαγκιστρώνονται άμεσα από τα δεσμά των σωματείων στα οποία έχουν υπογράψει δελτίο.

Τα δελτία θα είναι ορισμένης διάρκειας, ενώ η μεταγραφική περίοδος θα διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο. Από την άλλη πλευρά, τα σωματεία προβληματίζονται για πιθανή <<αφαίμαξη>> ποδοσφαιριστών από άλλα πιο ισχυρά οικονομικά σωματεία, και αναρωτιούνται μήπως τελικά το μέτρο αυτό είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα για την ΕΠΟ, με την απελευθέρωση των μεταγραφών και την καταβολή των σχετικών παραβόλων.

Το Grasidi.gr μίλησε για το τεράστιο αυτό θέμα με τον κύριο Γιάννη Παπακωνσταντίνου, πρόεδρο της ΕΠΣ Εύβοιας, και πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΠΟ, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο του. Ο λόγος του ήταν χειμαρρώδης, και οι απόψεις του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ας δούμε τι είπε...

-Κύριε Πρόεδρε συμφωνείτε με το νέο νομοσχέδιο;

-Θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως το σχέδιο είναι ακόμα προς συζήτηση και δεν έχει ολοκληρωθεί σαν πρόταση. Την ευθύνη έχει ο κύριος Μαζαράκης, που θα παρουσιάσει και την τελική πρόταση. Συμφωνώ με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο βασίζεται στο Αγγλικό πρότυπο, και δεν νομίζω πως κανείς άνθρωπος του ποδοσφαίρου να αμφιβάλλει για την ποιότητα και την οργάνωση του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Είναι καλό να παραδειγματιζόμαστε από θετικά πρότυπα και να τα προσαρμόζουμε στα μετρα μας, με σωστό βέβαια τρόπο, και όχι με βάση τα καλά και συμφέροντα.

-Τι απαντάτε στους φόβους των σωματείων για πιθανή <<αφαίμαξη>> ποδοσφαιριστών από τους πιο δυνατούς οικονομικά;

-Ζούμε πλέον στην ελεύθερη αγορά,και τα καλά οργανωμένα σωματεία που έχουν και την ανάλογη δυναμική,θα πρέπει να μπορούν να δυναμωνουν οποτε κρίνουν πως χρειάζεται. Ακούγεται σκληρό,αλλά αυτοί είναι οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς.Οποίος έχει την δυνατότητα και τη δυναμική,κάνει το παραπάνω βήμα. Έχουμε δει πολλές φορές ιστορικά σωματεία ή σωματεία που έκαναν μεγάλες επενδύσεις,να έχουν στη διάρκεια της χρονιάς μεγάλες απώλειες παιχτών λόγω τραυματισμών,τιμωριών, αποχωρήσεων,και ενω είχαν τη δυνατότητα να τις καλύψουν,να μη μπορούν λόγω του κανονισμού μεταγραφών.Πρέπει να έχουμε ισχυρά σωματεία, και όχι σωματεία που Υπολειτουργούν και ευάλωτα!. Θεωρώ πως το νομοσχέδιο θα φέρει ανταγωνισμό, ο οποίος θα βελτιώσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας γενικώς,ξεκινώντας από τη βαση,που είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

-Κάποιοι λένε πως ο στόχος είναι καθαρά εισπρακτικός... -Θέλω να πώ το εξής πάνω σε αυτό.Μέχρι τώρα, γιά να έχει ενα δελτίο συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, θα έπρεπε ο σύλλογος ή ο ποδοσφαιριστής να καταβάλλει παράβολο 300€,ή να ακολουθήσει τη νομική οδό,με το ανάλογο δυσβάσταχτο κόστος.Τώρα το παράβολο μειώνεται στα 150€,και τα χρήματα θα πηγαίνουν στο ταμείο της ΕΠΟ και κατ'επέκταση των ενώσεων. Όπως όλοι ξέρουμε,το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν επιδοτείται από την πολιτεια.,και τα έσοδα των σωματείων είναι ελάχιστα. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθούν πόροι εκ των έσω. Ενα παράδειγμα. Στην ένωση μου(Εύβοια) πρέπει οι ομάδες να πάνε και στη Σκύρο, και αντίστοιχα οι ομάδες της Σκύρου να έρθουν στην Εύβοια. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις νησιωτικές ενώσεις.Απο που θα βγούν αυτά τα χρήματα; Μέσα στο νομοσχέδιο, υπάρχει και το δελτίο υγείας, που θα είναι υποχρεωτικό,και θεωρώ πως θα έπρεπε ηδη να έχει γίνει.

-Ποιά είναι η άποψη σας για το θέμα που απασχολεί εδώ και 3 χρόνια αυτη την εποχη τις ενώσεις Αθήνας και Πειραιά,την τοποθέτηση δηλαδή των πρωταθλητών τους στον ίδιο όμιλο στα μπαράζ ανόδου,με αποτέλεσμα την αλληλοεξόντωση τους;

-Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι και ποτέ δεν ήμουν απέναντι σε ενώσεις και πρόσωπα,και δεν έχω ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα.Σαν αντιπρόεδρος της ΕΠΟ,απλά τηρούσα τις αποφάσεις του ΔΣ. Πάρθηκε μια απόφαση με κεντρικό σύνθημα<<Δικαίωμα για ολους στη συμμετοχή στη Γ'Εθνική>>.Η απόφαση της διοίκησης ηταν να υπάρξει αναδιάρθρωση των κατηγοριών,κάτι στο οποίο ήταν όλοι σύμφωνοι.Θέλαμε να δώσουμε ,όπως οφειλαμε,τη δυνατότητα σε όλες τις ενώσεις της επικράτειας να συμμετάσχουν στη νέα κατηγορία. Η περίοδος που διανύουμε είναι μεταβατική. Δυστυχώς υπήρξε μια καθυστέρηση της αναδιαρθρωσης. Το ποδόσφαιρο θα βρεθεί στην πληρη του μορφή όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση. Τότε στα μπαράζ ανόδου θα ανεβαίνουν 2 ομάδες από κάθε όμιλο. Καταλαβαίνω πως Αθήνα και Πειραιάς πονάνε με αυτό το μέτρο,αλλά....υπομονή!

-Έχει ακουστεί πως ησασταν υπέρμαχος αυτού του τρόπου καταρτισμού των ομίλων...

-Σε καμμία περίπτωση. Η συγκεκριμένη πρόταση υπερψηφίστηκε από το ΔΣ με ψήφους 20-1.Εγώ σαν αντιπρόεδρος απλά τηρούσα τις αποφάσεις του ΔΣ.Και κλείνοντας το θέμα,θέλω να τονίσω πως οι απόψεις μου δεν διαφέρουν απο τις απόψεις του φίλου μου του Γιώργου Ανατολάκη.

-Κλείνοντας την κουβέντα μας,κάτι για την περιοχή σας.Η Εύβοια δεν έχει ομάδα στη Γ'Εθνική.Πως βλέπετε την προσπάθεια να το πετύχει φέτος;

-Καταρχήν εύχομαι στην ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Εύβοια να πάρει την άνοδο. Κοιτώντας τις βαθμολογίες των τοπικών πρωταθληματων μας,καταλαβαίνει κανείς πόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα γίνεται.Αυτό πιστεύω πως θα είναι το μεγαλύτερο όπλο του εκπροσώπου μας,σε ενα πολύ δύσκολο πάντως και ανταγωνιστικό όμιλο. Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου υγεία και δύναμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Grasidi.gr 

 

           

           

 

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr