Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας ο χειρούργος οδοντίατρος κος Παναγιώτης Παπαχρήστος παραχώρησε συνέντευξη στην σπουδάστρια δημοσιογραφίας Άντζελα Υζεΐράι.
Καλησπέρα κ. Παπαχρήστο, 20 Μαρτίου είναι η μέρα αφιερωμένη στην στοματική υγεία. Προετοιμαζόμενη για τη συνέντευξη μας και βλέποντας κάποια στατιστικά στοιχεία έμεινα έκπληκτη όταν διάβασα ότι το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν τερηδόνα κυμαίνεται παγκοσμίως μεταξύ 60%-90%. Καθώς και ότι καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως.Θεωρείται ότι ο μέσος όρος ανθρώπων αμελεί τη στοματική υγεία του και επισκέπτεται τον οδοντίατρο μόνο σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσέχουν τα δόντια τους αλλά όχι με τον ενδεδειγμένο τρόπο περιποίησης. Οι επισκέψεις δεν είναι ούτε καν ετήσιες. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό τερηδόνας και να μην υπάρχει καμία πρόληψη για αυτό. Επειδή όμως αναφέρατε τον καρκίνο τους στόματος, να σας πως ότι τηρώντας τις εξαμηνιαίες επισκέψεις στον οδοντίατρο και με την έγκαιρη διάγνωση, τις περισσότερες φορές είναι θεραπεύσιμος και αντιμετωπίσιμος. Για αυτό το λόγο οι οδοντίατροι επιμένουν στις τακτικές επισκέψεις, διότι εκτός από σφραγίσματα και καθαρισμούς, περιλαμβάνονται και αυτοί οι έλεγχοι.
Σε ποιες ηλικίες παρουσιάζεται περισσότερη αμέλεια;
Συνήθως στους ανθρώπους από την ηλικία των 50 ετών και επάνω. Δυστυχώς όμως αμέλεια παρατηρείται και στις εγκυμονούσες γυναίκες.
Πoιά είναι τα βασικά βήματα για να έχει ένας άνθρωπος στοματική υγεία;
Καταρχήν οι έφηβοι πρέπει να εκπαιδεύονται από τους οδοντίατρους για τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και την μέθοδο που χρειάζεται να ακολουθούν για να έχουν στοματική υγεία. Εάν από μικρά παιδιά εκπαιδευόμαστε για τον ορθό τρόπο βουρτσίσματος, σχεδόν όλοι θα αποφεύγαμε διάφορες οδοντικές επεμβάσεις. Επομένως το σωστό βούρτσισμα παίζει καθοριστικό ρόλο, από εκεί και πέρα χρησιμοποιώντας στοματικό διάλυμα, νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια και σε συνδυασμό με την 6μηναία επίσκεψη στο οδοντίατρο μας, εξασφαλίζουμε στοματική υγεία.
Υπάρχουν κάποια διαφορετικά βήματα που χρειάζεται να ακολουθούν άτομα που φορούν σιδεράκια;
Όχι, για τους ανθρώπους που φορούν σιδεράκια ισχύουν ακριβώς τα ίδια, χρειάζεται όμως να είναι ακόμα πιο σχολαστικοί διότι οι τροφές κολλάνε στα σιδεράκια με αποτέλεσμα να δημιουργείται τερηδόνα πιο εύκολα.
Από την εμπειρία που έχετε αποκτήσει ασκώντας το επάγγελμα όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύεται ότι οι νέες γενιές δίνουν περισσότερο προσοχή στα δόντια τους;
Είναι γεγονός ότι δίνουν περισσότερο προσοχή διότι τους ενδιαφέρει και η αισθητική πλευρά πλέον. Οι πλειονότητα των νέων παιδιών θέλουν να έχουν όμορφα δόντια.
Λένε ότι τα δόντια δείχνουν σε μεγάλο ποσοστό τον τρόπο που κάποιος άνθρωπος ζει, εσείς έχετε παρατηρήσει μείωση στο ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζει;
Ναι, ο τρόπος ζωής είναι πιο υγιεινός τα τελευταία χρόνια από ότι παλιότερα. Μέχρι και τη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από γονείς με πιο σύγχρονες αντιλήψεις παρατηρείται σίγουρα και ένας αρτιότερος τρόπος περιποίησης των δοντιών τους. Επίσης φαίνεται ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών σε αυτή τη γενιά.
Υπάρχουν τροφές που ωφελούν τα δόντια;
Κόκκινο κρασί και τσάι βοηθούν τη στοματική υγεία. Παρόλο που αυτά τα δύο δημιουργούν χρωματικές κηλίδες δε θα πρέπει να αποφεύγονται.
Θέλετε να μας περιγράψετε ένα δύσκολο περιστατικό με το οποίο βρεθήκατε αντιμέτωπος;
Δυστυχώς πολλά τροχαία. Το περιστατικό όμως που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου, είναι όταν ένας νεαρός ήρθε στο ιατρείο με τα δόντια του στη παλάμη ύστερα από τροχαίο με μηχανάκι, για να γίνει αποκατάσταση. Η θεραπεία διήρκησε 6 μήνες με πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και πλαστικές χειρουργικές και όλα πήγαν καλά.
Κλείνοντας, τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους που φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο και τη θεωρούν μια τραυματική εμπειρία;
Σήμερα η οδοντιατρική επιστήμη έχει εξελιχθεί. Το μόνο που νοιώθει κάποιος είναι μια ανατριχίλα, εφόσον έχει γίνει τοπική ένεση στο δόντι που μας ενδιαφέρει. Το 99% των ασθενών δεν νοιώθουν πόνο και η αποκατάσταση γίνεται πολύ πιο εύκολα από ότι παλιότερα.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Και εγώ σε ευχαριστώ ΄Άντζελα για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία!